Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Politikai Tükörszféra (berkiliumblog)

Friss topikok

Címkék

Orbán meg a munkalapú társadalom

2013.05.25. 12:28 MAÍR

A munkaalapú gazdaság lehet Magyarország jövőjének, a magyarok sikerességének, és életszínvonal-emelkedésének kulcsa a miniszterelnök szerint.

Micsoda mondat! Lefordítom: legyen minél több rabszolgája Magyarországnak, akik azért dolgoznak, hogy az egymást követő pártok tagjainak emelkedjen az életszínvonala. Teljesen mindegy hány ember dolgozik ebben az országban, abból nem a mi fizetésünk fog emelkedni! Nehogy elhiggye már valaki ezt a bődületes marhaságot!

A szakképzési rendszert össze kell hangolni a gazdaság igényeivel, helyre kell állítani a kétkezi munka becsületét!

munkaesbecsulet.jpg

No, ez a lényeg, ami a képen van, nem fizetés dolga a munka! (ma is olvasható az almásfüzitői timföldgyáron) Átláthatóbbá, egységesebbé kell tenni az oktatási rendszert mondta Orbán Viktor a 6. Szakma Sztár Fesztiválon! Ennyi fesztivált még életemben nem láttam! Micsoda bulis egy ország ez! Miért nem Cirkusznak hívjuk? Szakma Sztár Cirkusz

Az oktatás egyre átláthatóbb mióta Klebersbergék Intézményfenntartó Központjának kezében összpontosul az oktatás, a káosz fogalmát le lehet vezetni belőle!

A kormányfő emlékeztetett, a rendezvény jelmondata az, hogy egy jó szakma felér egy diplomával. Most azonban  már azt is tudjuk, hogy ennek a mondatnak a fordítottja is igaz: nem minden diploma ér fel egy jó szakmával!

Ez valami fantasztikus! Orbán el tudta mondani kétszer ugyanazt a mondatot, csak most úgy tűnik, mintha megfordította volna! Ez kérem, már brillírozás! Mennyi ész bír beleszorulni egy ilyen kormányfőbe! Érződik a sok iskola, a három év kormányzási gyakorlat, sőt nem is 3,ha előző kormányzását is hozzáteszem! Fejlődik ez a köcsög, jó, hogy szavaztatok rá! 

Beszédében az elmúlt évtizedek problémájának nevezte, hogy a szakképzés veszített korábbi tekintélyéből, az iskolarendszer egyre távolabb került a valós gazdasági igényektől, mindez pedig a vállalatoknál munkaerőhiányra, a pályakezdőknél munkanélküliséghez vezetett, és egyes szakágazatokban szakmunkáshiány alakult ki.

Nna, most már végre tudjuk, hol a bibi. Most, hogy a zsidók megmondják mi legyen a tantervben talán jobban fog közelíteni az iskola a valós gazdasági igényekhez! Ipar nem nagyon van, a gyárak rég bezártak, de legyenek szakmunkások. Irodaház van, meg Tesco és Pláza. Mást nem nagyon látok, de biztos remek jövő vár a szakmunkásokra is!

A gazdasági válságból kikecmeregni akaró Európának szembe kell néznie azzal az ősi igazsággal, hogy valódi értékteremtő munka nélkül nem fogunk kijutni a kátyúból. 

Ez rendben is lenne, csak én már a ti seggetek alá semmilyen értéket nem teremtenék, mert felzabáltok mindent, majd, ha elmentetek!

Szerinte a mostani versenyeken lévő fiatalok is azt az üzenetet közvetítik, hogy hamis az az elképzelés, mely szerint a mai világban csak azok érvényesülhetnek, akik "homályos üzleti vállalkozások keretei között a lehető legkisebb munkával tetemes profitot tudnak létrehozni"

És nem sült le a pofájáról a bőr! 

Az is tévképzet-folytatta-, hogy csak diplomával lehet hivatástudata az embernek, mert a hivatás elsősorban azt jelenti, ahogyan az ember a saját szakmájához viszonyul. 

Mai viszonylatban ezt úgy kell megélni, hogy látástól-vakulásig gürcölj, szinte ingyen! Hivatástudatod legyen, mert fizetésed úgysem lesz elegendő, de valahogy ki kell húznod estig! Ez ugyanaz, mint a keresztényi rizsa: legyél szegény és nyomorult, majd a mennyországban annál jobb lesz neked, majd mi, a papok, felzabáljuk, amit megtermeltetek és persze a mennyországban találkozunk! 

A miniszterelnök szavait azzal zárta, hogy a magyarok szakértelme, rátermettsége és munkabírása bizonyított tény, ugyanis ellenkező esetben nem jönnének Magyarországra olyan világcégek mint például a Mercedes vagy Audi vagy éppen a Lego. Az olcsó munkaerő miatt jönnek, sok munka kevés pénzért. 

Nem véletlenül dolgoznak az emberek külföldön, gondolom én!

A cirkusz biztos remek volt, ezek megcsillogtatták eszméletlen tudásukat, és minden mehet tovább ugyanúgy! 

335 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://agymosoda.blog.hu/api/trackback/id/tr595317257

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán kormány egymillió új imahelye 2013.05.26. 18:51:46

Erkölcsös? Munkahelyen, ovodákban, iskolákban egy beteges agitációs propaganda erőltetése? A judeo-kereszténység nem hordoz magában semmiféle erkölcsöt, hanem inkább annak az ellenkezőjét. Erkölcstelenségek tárháza.

Trackback: Lopni, csalni nem nehéz 2013.05.26. 18:51:03

Fali áldás Orbán Viktortól, F.MPSZ-eseknek: Lopni, csalni nem nehéz. Nem kell hozzá túl sok ész. (F.MPSZ = Fidesz Magyar Polgári SZövetség)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kennyking 2013.05.26. 12:22:07

" A munkaalapú gazdaság lehet Magyarország jövőjének, a magyarok sikerességének, és életszínvonal-emelkedésének kulcsa a miniszterelnök szerint.

Micsoda mondat! Lefordítom: legyen minél több rabszolgája Magyarországnak,"
Amikor elhangzott ez a mondat , nekem is egyből ez jutott az eszembe.

VadMacs 2013.05.26. 12:35:41

Nem akarom gyökérarcú Kedves Vezetőnket védeni, de a cégek is magukba szállhatnának néha. Száguldó gyorsnaszádunkról leestem (biztos túl nagy volt a menetszél, az sodort le), így munkanélküliként most tapasztalom a hiányszakmák szépségét. 13 évig nem a szakmáimban dolgoztam, így az az első amibe belekötnek. Minden cégnek olyan ember kell, aki nem pofázik ha csak minimálbért kap, 1-2 hónapos szerződéseket iratnak alá vele, és ráadásul még azt is elvárják, hogy legyen 2-3-5-10 éves gyakorlati tapasztalatod - sokszor olyan dolgokhoz, aminek a képzéséről még csak nem is hallottam. Nem ér rá arra, hogy megismertessen a nála található folyamatokkal, neki olyan kell, aki már annál is többet tud a cégről, mint maga az igazgató. Közben meg sírnak ugye amiatt, hogy nem megy senki sem dolgozni, nincs szakmunkás, vagy aki teheti, külföldre menekül...

Blogger Géza 2013.05.26. 12:35:44

Hát, rád is ráférne egy kis oktatás... Ez nagyon gáz lett.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.05.26. 12:37:47

bizony, bizony, a pénz alapú társadalmak lényege a kizsákmányolás, vagyis ott az emberek zöme rabszolgaként gürizik

jó reggelt kívánok a libbantaknak

VadMacs 2013.05.26. 12:50:52

@álfirkász:
gézukának minden gáz, ami nem a Kedves Vezetőt, meg a kutyaütő (hazaáruló) bandáját ajnározza... :)

Netuddki. 2013.05.26. 12:53:23

@álfirkász: Nem fikagép, fideszes bértroll lesz ez...

zobod 2013.05.26. 12:54:48

Ostobaság. Az Orbán-kabinet adórendszere a teljesítményt, a magas piaci értékű munkára alkalmasak motiválását támogatja, egyúttal alkalmazkodási kényszereket és irányokat is jelent, amit a felsőoktatásba jelentkezők szakmaválasztása is kezd lassan tükrözni. Gyurcsány/Bajnai idején, mikor a középosztály kirablása gőzerővel folyt, volt a jövedelmemnek olyan része amire 40% SZJA teher sújtott, pedig nem százmilliókat keresek. Ugyanakkor tömegével lézengtek a középkategóriás gyerekek a haszontalan szakokon a felsőoktatásban. Ez jelentősen változott.

Netuddki. 2013.05.26. 12:55:06

Az orbánt meg ki kell röhögni amikor ezt a bullshitet nyomatja. Életében 1 napot nem dolgozott összesen, és "ez" beszél munkaalapú társadalomról. Az ilyen csak magából tud kiindulni, és azt hiszi ebben az országban hozzá hasonlóan senki nem dolgozik...

Netuddki. 2013.05.26. 12:57:30

@zobod: Értem én az iróniát, csak nincs kedvem rajta röhögni.

Jókora fidesztrollgyűjtő blog lesz ez is...

LallyPop 2013.05.26. 13:03:10

Nem nagy csoda hogy a libbantszocik nem lelkesednek a munka alapú társadalomért, meg az alacsony SZJA-ért.

Mégis mi ebben a meglepő, büdös nekik a meló és a tanulás, mindig is a'vót..:)

zombika 2013.05.26. 13:15:54

@Ándi bácsi: Egyszer felfognátok a csökött agyatokkal hogy aki nem az Orbán faszát szopja az nem feltétlenül libsi vagy bolsi,pláne nem kommunista. Az ilyen emberi hulladékokat amilyenek ti vagytok, már az átkosban is utálta mindenki akinek egy csöpp esze is volt. Mert pont annak a rendszernek vagytok a tapsolói, de a nagyvezérből rátok ragyogó fényáradat miatt ezt észre sem veszitek. Dolgoztam becsülettel, rengeteget nélkülöztem hogy összehozhassak egy kis céget. A munkám után keletkezett nyugdíj megtakarításomat a vezéretek meg a bandája ellopta. A vállalkozásunkat ellehetetlenítették és tönkretették. Az országot központosítani akarják. Úgy hogy nyugodt lélekkel mondhatom nektek, ti vagytok a bolsik, meg a komcsik. Undorító férgek vagytok mind.

zobod 2013.05.26. 13:19:14

@kovi1970: az miért trollság, hogy végre nem büntetik hanem ösztönzik mindazokat, akik valóban piacképes teljesítményt tudnak eladni a munkaerőpiacon? Az IMF mentes, a körülményeket maximálisan kihasználó, a falig elmenő szuverén költségvetési és monetáris politika támogatása miért trollkodás?

komplikato 2013.05.26. 13:20:58

@wmiki: Nem tudom leírni mennyire szeretném ha "kizsákmányolnának" olyan országban ahol a bérből nem csak a következő bérig futja vagy se ...

komplikato 2013.05.26. 13:22:22

@kovi1970: Konkrétan dolgozott valami 6-8 hónapot valami cégnél, nyilván nem megszakadásos melót. Tehát nem igaz, hogy 1 napot sem dolgozott. De az igen, hogy soha nem "bérből és fizetésből" élő ember volt.

Asidotus 2013.05.26. 13:24:40

@zobod:
mivel ösztönzik?
Soroljad már!

zobod 2013.05.26. 13:37:17

@Nűnű: szja reform, felsőoktatási reform - ezek mind arról szólnak, hogy megéri sikeresnek lenni, és a fiatalokat a felelős pályaválasztásra ösztönözzék.

hackbard.celine 2013.05.26. 13:39:51

@zobod: az IMF mentes kormányzat a legutóbbi 5 negyedév alatt a történelmileg legmagasabb nominális adósság árán tudja egyáltalán a működés látszatát fenntartani.
A nettó államadósság 50%-ról 61%-ra emelkedett (hivatalos, Matolcsy MNB adat), a bruttó adósságot a tartalékok felélésével oldották meg.
Ez az ára az egykulcsos propaganda életben tartásának.
A felsőoktatásba 2012-ben alig több, mint 95 ezren jelentkeztek. Ez egy nemzeti tragédia, mert két évvel korábban még 143 ezer jelentkező volt, aki a hosszú távú megélhetését a magasabb hozzáadott értékű, sokkal jobban fizető, az országnak több GDP-t termelő (és magasabb adót, járulékot fizető) munkákban látták a jövőjüket és az érvényesülés útját.
A különbség a pályakezdő munkanélküli.
Valójában fogalmad sincs, miről tolod a pártközpontból leosztott bullshitet, több tízezer gyerek jövőjét tettétek tönkre.

valaki senki 2013.05.26. 13:42:13

@zobod: Kedves Zobod! Akár lehetne is igazad, ha lenne még középosztály, de azt sajna, pont kiirtották! Már most sikerült a nem egész 10M -s lakosság FELÉT a statisztikailag is szegények táborába taszíteni, ami azt jelenti, hogy cca 5M szegény. Ebből 2-2,5M néhány éve még az alsó-középosztályhoz tartozott. ( igen, még a kormányváltáskr is.)
A társadalmi berendezkedésünk, tehát ismét a törikönyvekből oly jól ismert piramis felé megy vissza, a demokráciákra jellemző citrom helyett... Stabil demokráciákban, a középosztályhoz tartozik a teljes lakosság 70-80%- a, nyilván, rétegződéssel. ( lsd rajzolj, egy citromot, úgy viziuálisan jobban megjelenik...) És bizony, az oktatáspolitika, és az eü is egyaránt, az újratermelődő szegénységet, illetve az szintek közötti átjárhatóság csökkenését vetíti előre! Lássuk be, eddig sem volt mindegy, hová is születik egy gyerek, de ebben a berendezkedésben még a kitörési esélyek is nullázódnak! Ez pedig, tartós leszakadást fog okozni az egész ország számára! Nem beszélve az oktatás minőség előrevetített romlása miatt, még az "elit" sulik várható minőségromlásáról is, vagyis a nívó drasztikusan gyengül! Persze, a gondolkodni képes emberekkel úgyis csak a baj van ! Igaz, politikusok?!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.26. 13:46:42

szakma sztár fesztivál ez valami vicc?
és már volt 6x?!

ki volt valaha?
vagy ki tudta, hogy van ilyen ezelőtt?!

LallyPop 2013.05.26. 13:47:02

@zombika: Annyira hülye vagy, hogy saját céged van és nyugdíjjárulékból akarsz nyugdíjat?

Ha meg már ennyire hülye vagy, akkor minek léptél ki a manyupból?

Életszagú a történeted, kommancs.

nincs1itt 2013.05.26. 13:52:05

@zobod: Figyelj, mesélj, de komolyan kérem, milyen lehetőségekkel lett több, amióta a fidesz van hatalmon? Egész konkrétan a gazdaságban kialakuló munkahelyekre gondolok. Pl egy frissen végzett mérnök hova tud elhelyezkedni? De legyen szakmunkás is képben, mondjuk szerkezeti lakatos. Hallgatom azoknak a cégeknek a felsorolását, ahova a képzett munkaerő "áramolhat", ahol megfelelő bért kap, a képzése, fejlesztése is korszerű. A Merci, Audi nem ér! mert ott "csak" "LEGO-zás" folyik, vagyis összeszerelő üzem, ahol elegendő a 6 első 2 második+3 napos betanítás...

nincs1itt 2013.05.26. 13:53:55

@Ándi bácsi: Ne játszd tovább az ütődöttet, nem áll jól.
A MNYP-ra gondolt. Halkan jegyzem meg, igaza van. De gondolom Neked szalad a szekér...

LallyPop 2013.05.26. 13:56:41

@nincs_itt: Ja, én is. Ismerek pár cégtulajt, de olyat nem aki így gondoskodik a nyugdíjasévekről.

LallyPop 2013.05.26. 13:59:06

@nincs_itt: Ne hisztizz, az összes regisztrált munkanélkülinek 5%-a dipomás, most van kinn Index címlapon. A mérnököknél ennél jobb a helyzet. Frissen végzett emberek 250 bruttó alatt el sem mennek dolgozni, nem tudom miről beszélsz.

Nem Ausztria, de sosem vót az.

nincs1itt 2013.05.26. 14:03:58

@Ándi bácsi: Nem hisztizek, csak kérdezek, 250 bruttó, hm... meggondolom, hogy visszamenjek...
A 16%-os adóval is marad vagy 150 nettó ebből, az meg manapság olyan 500 euró, ezt napi 3 óra munkával lehet errefelé megkeresni, szintén nettó. De ha ezt mondom, hogy ennek a 10x-se a kezdő mérnöki fizetés és az árak nagyságrendileg azonosak, akkor Te ne kezdj hisztizni...

nincs1itt 2013.05.26. 14:05:40

@Ándi bácsi: Jaj, még valami a "regisztrált" az azt jelenti fideszül, hogy 2 hónapig tartják nyilván. Utána közmunka, vagy amit akar, mert más lehetőség nincs.

mitmiért? 2013.05.26. 14:11:19

Úgy van. Nagyon jó a poszt

LallyPop 2013.05.26. 14:14:28

@nincs_itt: 1. külföldhöz minek hasonlítasz?

2. közel sem azonosak az árak (max. a supermarketben de ott sem), és sehol nincs 2,5Misis kezdő mérnöki bér.

Mindenhol a világon vannak regisztráltés nem regisztrált munkanélküliek.

zobod 2013.05.26. 14:17:41

@hackbard.celine: nem a létszám a fontos, hanem az összetétel, és a minőség. Az jó irány, ha a diplomagyárak száma csökkenni fog, és a nívósabb intézmények jobban megszűrhetik, kiket engednek be a képzéseikre. És ne haragudjál meg, de én nem azért hajtok, gürcölök, hogy aztán annak zömét elvonja az állam és az önmagukat túlértékelő emberek illúzióit pénzelő feneketlen kút nyelje el a jövedelmem. A szoci időszakban ez folyt, nem a pragmatizmus, hanem a légvár építés. Most jobban boldogul, aki piacképes teljesítményt nyújt, aki tényleg versenyképes nem csak hiszi magáról. És annak nehezebb, aki korábban a hitelektől, újraelosztástól, állami szociális szerepvállalástól - végső soron ez is elvonásból és hitelekből ment - függő egzisztenciájú volt. Ez így van rendjén, erről szólna a munka, a teljesítmény alapú társadalom a jóléti helyett.

@valaki senki: Magyarország fejlődő ország. A középosztály nem az átlag, hanem egy európai értelemben vehető középréteg számomra. Hiszen az árakban nincsen akkora különbség, mint a jövedelmekben. Ha ilyen jövedelműből nem 5 millió van, hanem csak 1 millió, akkor az pont azt bizonyítja, hogy szegény országban élünk. És attól nem leszünk gazdagabbak, ha progresszív adó van, és ezt az 1 milliót kizsebelik. Akkor csak ugyanaz a méretű torta lesz másképp elosztva, nem pedig nagyobb lesz a torta. Mégpedig pont azok kárára történik mindez, akik képesek boldogulni itt is, és nem mennek világgá sértettségükben.

@nincs_itt: pont a mercinél, audinál van lehetősége kibontakozni pl. gépészmérnököknek. Egy németül és angolul beszélő, szilárdságtanhoz értő konstruktőrnek igen jó lehetőségei vannak az audinál, zf-nél pl. Egyébként én csak a magam szakterületét látom, ahol kvalifikált, nyelvet, nyelveket beszélő, külföldön is versenyképes - igen sokszor ezt már bizonyító - szakemberek dolgoznak, és mind egy szálig sokkal jobban állnak anyagilag, mint a szoci kormányzás idején.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2013.05.26. 14:20:00

@Ándi bácsi:
fideszkomcsi, ne terelj!
Nem azt írta, abból akart megélni, hanem azt, hogy ellopták.
Vagy esetleg te másként hívod, ha valami volt, aztán elvették és nincs helyette semmi, csak ködös ígéret?

nincs1itt 2013.05.26. 14:22:43

@Ándi bácsi: Kérlek a 2. pontot támaszd alá, mert eléggé olyan látszata van, hogy fogalmad sincs mennyibe kerül 1 kg kenyér, 10 tojás, 1 kg liszt vagy cukor.
150 ezerre gondoltam, mint netto az pedig simán megvan, mert kb 3500 euro nettoja van a kezdő mérnöknek az én általam ismert területen. Természetesen lehet több és kevesebb is. Pl. Bajorországban több, Szászországban kevesebb.
De ha a szakmunkásokat nézzük, akkor azok is legkevesebb 4x ennyit kapnak. 4x150 ezret.
1 liter benzin 1,58-1,68 között mocorog, az kb 480 ft/liter, 1,63 eur/liter átlaggal, miről beszélsz??
1 kg cukor 0,69 eur, az most mennyi is forintban?

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 14:24:01

Szerintem mindenki dolgozik,ha kellően motiválva van.Engem csak a pénz tud motiválni,sajnálom.Így szarok bele Orbán és az összes fizesses arcába és nem fogok ingyen dolgozni akkor sem,ha ezért bécsuknak a dutyiba holnapután!

LallyPop 2013.05.26. 14:24:59

@Madnezz: A manyup pénzt akor lopták el amikor a manyup létrejött, nem amikor megszünt.

25% elvonás, 0% kifizetés, mellette az adófizetők pénzéből tőkésítették fel az állami nyugdíjalap hiányát. Mert az ugye fizette a mai nyuggereket.

Persze ez már gondolom túl bonyolult neked.

lavór 2013.05.26. 14:27:13

A "munka alapú társadalomhoz" már csak egy dolog hiányzik: a munka. Illetve a munkahely, munkahelyek.

nincs1itt 2013.05.26. 14:27:16

@zobod: a mo.-i Mercire, audira gondolsz? mert ott sok mérnök nem kell, gépész meg pláne. A fejlesztést, tervezést elvégzik Németországban...
Értem, ha olyan durva jó, akkor miért futok össze nap mint nap, kvalifikált magyar szakemberekkel, egyre nagyobb számban Mo.-on kívül? Akkor miért növekszik az elvándorlás 10 ezres nagyságrenddel évente? 2-3 ÖSSZESZERELŐ üzem NEM tartja el a lakosságot...

LallyPop 2013.05.26. 14:27:51

@nincs_itt: Van pár index, PPP index, Big Mac index, OECD index, nézegesd a wikin. Utóbbin Németország 108 (USA 100) Magyarország 68. Persze ha ingatlant is vennél akkor sokkal nagyobb a külömbség.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 14:28:26

@Ándi bácsi: Basszus én egy mázlista vagyok.Ebből a rohadvány manyupos marhaságból is simán kimaradtam annak ellenére,hogy kötelező volt.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 14:29:12

@lavór: Az még azért baromi kevés,hogy munkahelyek.
FIZESSEN IS BASZKI!

nincs1itt 2013.05.26. 14:31:28

@Ándi bácsi: Élőben figyelhetem az árakat, mi több össze is hasonlíthatom a mo.-ival azonnal, mert megkérdezem az ott élő ismerősömet.
A lakásárak nem összehasonlíthatóak, de egy kg cukor ára nagyon is egyszerűen. De a legjobb "index" - szerintem - az egy órai nettó bérből megvásárolható benzin mennyisége.
Mo.-on kb 3 liter, No.-ban kb 9 liter...
Nagy külöNbség

LallyPop 2013.05.26. 14:31:42

@hot-spot: Nem mindenkinek, csak egy biz. időpont után dolgozni kezdő generációnak volt kötelező.

hackbard.celine 2013.05.26. 14:33:29

@zobod: már hogyne lenne fontos a létszám??? 2020-ig minden EU tagország vállalást tett a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára/arányára. Ha az ország alulteljesít, akkor a magasabb hozzáadott értékű, magasabb végzettséget igénylő munkák nem fogják megtalálni a hazai munkavállalókat, az eredmény pedig a tartós leszakadás.
Nem lesz miből pl. nyugdíjat fizetni 15-20 év távlatában ha a jelenlegi szakmunka alapú termelés a fő csapásirány.
Azt nem látni, hogy a mostani magasabb jövedelmed kizárólagos forrása nem a valós termelésed, hanem az államadósság növekedése olyan vakságra vall, amivel nincs időm se kedvem vitatkozni.
Nem fenntartható, meglesz még a böjtje.

LallyPop 2013.05.26. 14:34:07

@nincs_itt: Nem hiszem hogy a német nyugger azért települ a Dunántúlra mert minden ugyanannyiba kerül itt mint ott. Ezek az indexek nem szentírások, de mind valamilyen fogyasztói kosárral számol és az üzemanyag ziher hogy benne van, de szolgáltatások is.

Dolgozónép 2013.05.26. 14:34:09

Ez az írás annyira bunkó, mintha maga Orbán rendelte volna: lám, ilyen értelmi színvonalú figurák szoktak engem bírálni. Nem is értem az Index szerkesztőit hogyan tehetnek ki ilyen primitív terméket. (Amit mond, abban nyilván igaza van, de ezt mindenki tudja. Ahogyan mondja, az nem szalonképes).

orvlat 2013.05.26. 14:36:45

@hackbard.celine: Jó sok munkanélküli filózofus, esztétika, kommunikáció, vidéki főiskolai "közgazdász", "informatikus" felsőfokú végzettségűvel milyen hozzáadott értékű munka végezhető?

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 14:39:44

@orvlat: Ez egy igazi böszme hozzászólás volt.
Van amit nem lehet közvetlen kimutatni,de az nem azt jelenti ám,hogy annak akkor az értéke nulla.A nulla az inkább a te fejedben lévő atomok száma.

orvlat 2013.05.26. 14:39:51

@hackbard.celine: Ja, és a családom jövedelme a 16%-os adó+családi adókedvezmény óta ugrott meg. Hogy a 8-10 gyereket nevelő soha 1 napot nem dolgozó réteg meg szarabbul él? Nagy ívben leszarom.

százhuszat verő gumibot 2013.05.26. 14:40:29

Minek akarna dolgozni, aki ilyen össze-vissza firkálmányból is meg tud élni, mint a poszt szerzője? Jobb helyen ganajt nem adnak érte, de libsi körökben jön a lóvé, amíg van miből osztogatni

orvlat 2013.05.26. 14:42:02

@hot-spot: Sorolnád akkor a fenti végzettségűek éltal elvégezhető nagy hozzáadott értékű munkákat?

lavór 2013.05.26. 14:42:46

@hot-spot:

Az a következő kérdés.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 14:45:32

@orvlat: Lehet az közvetett is, nem feltétlen közvetlen a hozzáadott érték.Ez most olyan volt,mint ha azt állítanád,hogy tanulni teljesen fölösleges.Remélem a gyerekeidnek nem mondod ezt?

lavór 2013.05.26. 14:46:00

@hot-spot:

Az lenne a következő feladat.

nincs1itt 2013.05.26. 14:47:55

@Ándi bácsi: 82 milliós ország, nem ismerem a nyuggerek számát, de asszem maradt egy pár itt is. ;oP
A Dunántúlra települt néhány tucat, esetleg pár száz, fenntartja a németo.-i lakását is. Nyaralót vettek itt.
Az ingatlan, valóban olcsó Mo.-on a német árakhoz képest. De még egyszer leírom, az árak nem annyival magasabbak, amennyivel a bérek. Vagyis, egy használt laptop átlag 250 eur, ez itt az átlag bér 1/9-e. Mo.-n ugyanennyi a laptop, az az átlagbér fele. kapsz évente nettó 24000 eurót, egy alap autó 15000. Mo.-on? Van 1 euróért kenyér, van 4-ért is.
Ha csak a bérkülönbséget veszem, akkor a benzinnek legkevesebb 6,4 euróba kellene kerülni. Ne védd, ha fogalmad sincs!

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 14:50:42

@orvlat: Filozófus=a dolgok mélyebb értelmezése,Esztéta=a szép dolgok észrevétele a világban,kommunikáció= az egyik legfontosabb dolog,hogy ki tudd fejezni örömöd bánatod és hogy a körülötted lévő hatökrök,megértsék a mondandódat .Hogy állíthatsz olyat,hogy ezek a képzések fölöslegesek? Olyan nincs,hogy fölösleges egy képzés,mert soha nem tudhatod hogy hol lesz rá szükség egy társadalomban,ha nem neked,akkor a gyerekeidnek,akik lehet,hogy majd pont egy internetes filozófus hatására lesznek akár tudományos kutatók vagy más kiemelkedő emberek.Szóval ne mondj ilyet kérlek soha,hogy ez vagy az fölösleges,mert tanulni soha soha nemfölösleges.

orvlat 2013.05.26. 14:55:10

@hot-spot: Bocs, de nem tudom eldönteni, hogy ez irónia vagy komoly?:)

high up! 2013.05.26. 14:56:08

Orbán-Matolcsy-Parragh, ők a 21.századi Magyaro. Marx-Engels-Leninxei. Ez a három atomsérült fidióta pontosan ugyan olyan hülye a gazdasághoz, mint a kommunista elődeik.

Munka alapú társadalom? Na ezt a közgazdaságtanban teljesen ismeretlen fogalmat melyik orbáni karrierkomcsi találta ki?
Ez a primitív fidesz banda egy az egyben valahol a nagyanyjuk 60-as évekbeli világában él. A szellemi színvonaluk legalábbis nem haladja meg annak az időknek a tudásszintjét. És most ők a 21. században ezt a 60-as éveket nyomják rá az országra. A sok fidióta meg még le is áll megmagyarázni, hogy márpedig ez haladás. Barmok!

zobod 2013.05.26. 14:56:19

@hackbard.celine: az én jövedelmemnek nem az állami eladósodás a forrása, csak mondom. A GDP-hez viszonyított államadósság nem növekszik, sőt, csökken. A költségvetés helyzete stabilizálódott, a fizetési mérleg masszívan pozitív. Ezek számszerű adatok, tények. Nem értem miért kell tényeket vitatni.

Ami a felsőoktatást illeti, a valóság az, hogy a magyarországi felsőoktatási intézmények jelentős része diplomagyár, ahol nem kvalifikált, nemzetközi mércével mérten is versenyképes értelmiséget képeznek. Pont ezek a diplomagyárak adták - és talán máig adják - a volument, nem a BME villanykar, meg az ELTE TTK. Semmi gond nincsen vele, ha ezek leépülnek. Hiába adsz a lakosság felének diplomát, ha tényleges értékteremtő, praktikus, hasznosítható értelmiségi munkára csak a jelentkezők egy kisebb része alkalmas. Ebből nem lesz tudásalapú társadalom, magas hozzáadott értékű munkahelyekkel, ebből csak egy nagy bukta lesz. Akkor már jobb stratégia megmaradni a valóságban, elfogadni, hogy jelenleg egy államháztatása helyzetét éppen stabilizáló, illúzióival talán végre leszámoló középkategóriás fejlődő ország vagyunk, ennek megfelelő fejlődési pályával.

na4 2013.05.26. 14:58:13

Pontosan. Vállalkozások azért kellenek, hogy legyen kiket vastagon lenyúlni adókkal.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.05.26. 14:59:09

@Ándi bácsi:
Érdekes, pont most rendeltem külföldről egy pár cuccot (bébiörző, ledlámpa, stb), és kevesebb mint felébe kerül, mint itthon.

A szolgáltatásokon és az ingatlanokon kivül minden más szinte olcsóbb kint, mint itthon.
A "hanyatló Nyugat", meg annak a drágitása narancsos propaganda a hülyék számára.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 15:00:21

@zobod:.. a tényleges értékteremtő, praktikus, hasznosítható értelmiségi munkára csak a jelentkezők egy kisebb része alkalmas......
Válasz erre;
Pontosítsunk kicsit.Ez csak erre az országra igaz.Mert akik itt nem alkalmasak értékteremtésre,azok ..milyen érdekes...külföldön még is értéket produkálnak.
Akkor talán nem lehet,hogy nem az oktatásban van a hiba,nem abban hogy túl sok a diplomás,hanem abban,hogy ez az ország nem képes őket nagyobb számban hasznosítani?

Rwindx 2013.05.26. 15:02:08

Én lefordítom a posztot: here alapú társadalom kell, hitelből.
Ennyi.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 15:04:03

@zobod: Nem lehetséges,hogy inkább a ti stratégiátok az,hogy kevesebb diplomás könnyebb kormányzással és könnyebb választást nyeréssel jár?
Mert ez sokkal közelebb áll a valósághoz,mint amiket itt összezagyválsz és próbálsz bemaszlagolni az ökröknek,akik mellesleg be is szopják azt,hogy túl sok a bölcsész és a diplomás és ne költsünk oktatásra.

high up! 2013.05.26. 15:04:47

@wmiki:

Okostóni, a pénz alapú tásrsadalom már 2500 éve tény (a pénz feltalálása előtt meg mértékeszközöket használtak az árucserekor) de a te kis pöttömnyi fidióta-marxista agyacskád 124 év alatt se tudná megtanulni, hogy mi a pénz funkciója (csak egy pár van neki). Úgyhogy nyomd csak tovább a felcsúti párttitkár neomarxizmusát a rohadék pénzről, a kulák diplomásokról, meg a munkaalapú lófaxokról.
Akik meg csak egy sort is értenek a pénzügyekből, azok meg egész nap rajtatok röhögnek, agyhalott forradalmi proletárokon.

orvlat 2013.05.26. 15:05:39

@hot-spot: A Londonban mosogató diplomásokra gondolsz?

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 15:08:12

@orvlat: Én nem hinném,hogy mindegyik mosogat Londonban,mellesleg ha olvasod néha a Határátkelő blogot akkor te is láthatod,hogy ugyan alul kezdik,de igen sokan szépen felkapaszkodnak közülük.Azok közül a diplomások közül,akik itt állítólag fölöslegesek voltak.Ott értéket teremtenek, a te kölköd meg egy ökör marad,mert soha nem fog találkozni csak 8 osztályos marhákkal.Fogjál kezet magaddal és veregesd meg a saját vállad.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 15:10:26

@Rwindx: Buta,kiszolgáltatott társadalom kell,akiket uralni lehet évszázadokig.És ahol soha nem ébrednek öntudatra az emberek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.05.26. 15:12:00

Munka alapú társadalom--> Orbán Viktor--> Paradoxon.

high up! 2013.05.26. 15:12:38

@Ándi bácsi:

te is egy tudatzavaros fidióta vagy. Az alacsony adókulcs éppenséggel libsi cél. Abból jön, hogy mivel az államot a nullára leépítik, ezért nem is kell sok adót befizetni az államnak.
Te meg foszabáló fidióta észre se vetted, hogy a felcsúti párttitkár az állami szerepvállalást a duplájára emelte, és ennek ellenében csökkentette az SZJA-t. Na nem neked, a proletárnak, hanem a felső 10%-nak. Felcsúti vezéred ezzel olyan remekbe szabottan ötvözte a nacionalista államvezetést a libsi gazdaságpolitikával, hogy erről a degenerált találmányról még tankönyveket fognak írni. Ti beszopatott fidióták meg ott lesztek fényképés illusztrációnak mellette.

orvlat 2013.05.26. 15:14:39

@hot-spot: Kicsit frusztráltnak tűnsz. Csak nem Londonban mosogatsz?;)

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 15:17:39

@orvlat: Sajnos nem.Itthon mosom a 8 osztályos végzettségű hullákat,akik beledöglöttek a napi 16 órás melóba,ahogy te is fogsz majd hamarosan.:)

paráznabillegető 2013.05.26. 15:21:58

@orvlat: faszt. pizzafutár liverpoolban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2013.05.26. 15:29:07

Lehet nevetni a Londonban mosogatókon, csak éppen azonos munka és életszínvonal mellett, 100.000 forintnyi összeget tud félretenni havonta, ami kamatokkal együtt 10 év alatt majd 20 millió forintot jelent. Tehát, ha 18 éves korától dolgozik kint, akkor 28 évesen ennyivel többet tud felmutatni egy hazai munkavállalóhoz képest. És ez csak a legalja, mert képesítéssel végzett munka esetén a többszöröse lesz a különbség. Hányan rendelkeznek 28 évesen ennyi készpénzzel saját erőből itthon dolgozva?

2013.05.26. 15:30:41

@zobod: Most az államilag támogatott oligarchákra és rokonaikra gondolsz? Ők azok akik szerinted "valóban piacképes teljesítményt tudnak eladni a munkaerőpiacon"?

windex 2013.05.26. 15:31:04

@zobod: azért trollkodás, met ez csak duma a szélbe. remekül mondta orbán, hogy ne arra figyeljenek, mit mond, hanem mit tesz. hát, amit felsoroltál, azt mondja, de nem azt teszi. de látom, te fennakadtál azon, amit mond :-) próbálj tovább lépni

high up! 2013.05.26. 15:33:12

@orvlat:

A statisztikák kissé ellentmondanak a demagógiádnak:

1. a diplomások 4-5%-a munkanélküli.
2. a hiányszakmával rendelkező szakmunkásoknál a munkanélküliség 12-15%.

Ennyit Orbán és karrierkomcsijainak a tudásvilágáról a valós helyzetről. Ahhoz is hülyék, hogy legalább helyes diagnózist készítsenek. Így a terápiájuk is halálos. Na ezt legalább mindnen nap lehet látni.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 15:33:15

@Madnezz: Oké oké csak most ne kezdjük el a másik végletet feszegetni,hogy mindenki annyit ér,amennyi pénze van,mert akkor falnak megyek azonnal ...
Ez meg a másik marhaság,amit az ostobák agya helyére ültetett ez a nyominger kormányzás.
Egy igazi érték van és az a TUDÁS!
Gyk nem összekeverni a DUDÁSSAL!:)

orvlat 2013.05.26. 15:36:39

@Madnezz: 100.000x12x10=12.000.000. ha 10 évig építgeted, akkor sem kapsz 8M ft-nyi kamatot rá.

windex 2013.05.26. 15:38:06

@százhuszat verő gumibot: miért szűkítesz libsi körökre? mert a "másmilyent" szereted? ajjaj, érzelmek... a "másmilyen" körökkel ugyanez a helyzet. mikutyánkkölyke van, mindegy, melyik oldalon

zobod 2013.05.26. 15:39:59

@hot-spot: gimnazistaként tessék nyelvet tanulni, alapozni, járni OKTV-re, gyűjteni a pontokat, gyakorolni az eredményes felvételire, és bejutni a nívósabb egyetemek valamelyikére. Oda, ahol nem csak diplomát, hanem piacképes szaktudást is adnak. Gyakornoki programon kell részt venni, esetleg TDK-zni, egy-két szemesztert külföldön hallgatni. Nem bulinak hanem munkának tekinteni az egyetemi éveket. Semmi akadálya nincsen ennek most sem. Aki így tesz, tehát az aki valóban a felsőoktatásba való, az nem valószínű hogy állástalan pályakezdő lesz a végzés után.

Az meg miért nagy újdonság, hogyha valaki kimegy a világ leggazdagabb országainak valamelyikébe, akkor ott akár átlagos képességekkel is magasabb jövedelemre tehet szert, mint egy szegényebb országban tudna?

orvlat 2013.05.26. 15:41:47

@high up!: Nem tudom próbáltál-e mostanában precíz munkát végző, rövid határidőre kiszálló szobafestőt-gáz-vízsszerlőt-burkolót találni? Tudod-e, hogy mennyi pénzt kérhet el, egy fenti kritériumoknak megfelelő szakmunkás? Vs vidéki főiskolát végzett "közgazdász", lehetőleg "turizmus-idegenforgalom" szakon.

M_R 2013.05.26. 15:45:10

@zobod:
" Aki így tesz, tehát az aki valóban a felsőoktatásba való, az nem valószínű hogy állástalan pályakezdő lesz a végzés után."

Valóban: elmehet a mekdöncibe vagy a tecsoba árufeltöltőnek... Vagy valamelyik jó turbómagyar nagyúrhoz melózni bruttó 150-ért.

Megoldó 2013.05.26. 15:45:35

A fidesz kormányzás a cinikus ötletelés kormánya. A legkisebb kiszámíthatóság nincs benne és kizárólag a saját alom számít. Remélem vagy a tífusz, vagy egy véres forradalom elviszi őket.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 15:47:43

@Megoldó: A legnagyobb hibájuk a "saját alom számít" ami egyben a saját vesztük is lesz.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2013.05.26. 15:49:21

@orvlat:
10% körül már igen!
A tőke pénzvonzó tulajdonsága igen erős. :)

M_R 2013.05.26. 15:50:39

@Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik:

"Munka alapú társadalom--> Orbán Viktor--> Paradoxon."

Valóban vicces hogy az mondja meg a tutit a munka alapú társadalomról aki életében egyetlen percet sem dolgozott. Már középiskolai KISZ-titkársága óta a párttitkár apuci nyomta be Viktojkát a politikába - az elején mint kommunista ifjat.

A Kedves Vezető is osztja ami nincs neki:)

orvlat 2013.05.26. 15:54:24

@Madnezz: Magyar betéti kamatok 4,5% körül. Euró kamatok 0-3% között. Melyik stabil befektetés hoz 10 éven át 10%-os hozamot? (ráadásul havi 100.000 ft-nyi tőkére:))

Lajosforras 2013.05.26. 15:55:36

@zobod: szerintem meg nem baj,ha az mlm, a befektetési tanácsadás, a call-centeres "aggyápézt-munkahelyek" nagyjából nullára redukálódnak és helyette inkább jól képzett szakmunkásokat nevelnek. akkor talán az állástalan bölcsész nem a hatvanezres mekis kecsöpmajönéz?-állásra hajt majd,miközben nyafog, hogy a szerelő miért kér tizenötezret 7 perces munkáért.

hackbard.celine 2013.05.26. 15:59:26

@zobod: magasabb szinten, több hozzáadott értéket termelesz az SZJA kulcs változtatás óta? Nyilván nem.
Több maradt a zsebedben? Nyilván igen.
Ennek akár még örülhetnél is.
De ez az öröm legfeljebb pillanatnyi, többszörösen megfizetted a kormányváltás óta az élelmiszerek árában, a rekord ÁFÁ-ban, a telekom és banki különadókban.
Az ország versenyképességi lemaradását a versenyszférára átterhelt keresztfinanszírozás mélyíti.
Éves 450 Mrd hiányzik a költségvetésből csak az SZJA soron. Egyszeri intézkedésekkel ezt részben el lehetett fedni, de mostanra elfogyott a mozgástér. Nincs több MNYP.
A nettó államadósság csak az elmúlt 5 negyedévben 20 (húsz!) százalékkal növekedett a bázishoz képest, kizárólag ez tudta a látszatot fenntartani.
Ha ezt nem fogod fel, és továbbra is hitéleti alapon közelíted meg a gazdpol-t, az a te bajod.
Minél később változtatnak az adórendszeren, annál jobban fog fájni.
Azoknak az agyhalottaknak, akik a bruttó államadóssággal jönnek, egy kis matek:
Ha volt egy éve 80 ezer Ft adósságom és 30 ezer Ft készpénzem, ma pedig van 83 ezer Ft adósságom és van összesen 20 ezer Ft készpénzem, akkor mikor volt vagy van nagyobb fennálló tartozásom?

orvlat 2013.05.26. 16:03:16

@hackbard.celine: Nem, men fizettem meg többszörösen. A megtakarításom nőtt többszörösére.

Mesterlövész 2013.05.26. 16:06:15

Köszönet az almásfüzitői timföldgyár képéért! :)

vecseisz 2013.05.26. 16:08:12

@Ándi bácsi:
Ingatlanárak és gyenge forint. Ennyi.

bknn 2013.05.26. 16:09:17

Fizessék meg a munkámat tisztességesen! Addig a kisujjamat se... Itthon legalább is nem.

Hajdú Peter 2013.05.26. 16:13:19

Na megint egy, a kurva anyat Orban Viktornak blog, akar mit is csinalt, es ha nem csinalt semmit akkor is.

2llkedő 2013.05.26. 16:19:44

@Hajdú Peter: Tudod az úgy van, hogy mindig aki hatalmon van, annak a kurva annyát blog születik.

regress 2013.05.26. 16:22:59

az agyhalott fideszzombik túljól sikerültek.önállóan már nem képesek szaporodni.most a nagy nemzeti megtermékenyítő program is becsődölt,ezek a majmok már inszeminátorral is alkalmatlanok sokasodni.szarban vagy viktor,ki fogja eltartani kölykeid,ki fog kapálni tokajban?

gnme 2013.05.26. 16:32:02

szuper doog a szerkezeti lakatos munka

...csak nins meló nyugatról

olyan cégek, mint az néhai aprítógépgyár, alias: ruukkii, legújabb keresztségebn fortaco zrt. is a megszűnés szélén állnak

(..)

emón a klasszikus gépészet halott.

hondamonda 2013.05.26. 16:38:38

@hackbard.celine: Rossz oldalrol kozelited meg a problemat. Nehogy mar mi legyunk a hibasak a hianyaert, amikor a berkoltsegunk 50%-at benyeli az allam. A koltsegvetesnek van kiadasi oldala is!
Az szja csokkentes gazdasagilag szart sem ert, mert az ezer uj/megemelt adoval egyutt a gazdasag terhelese osszesegeben nott.

high up! 2013.05.26. 16:49:42

@orvlat:

A kérdésedet se értem, de majd kifejted. De ha arra akarnál kilyukadni, hogy az érettségi után a gyerek ne közgáz egyetemre menjen, hanem szobafestőnek, akkor te valami neorákosi elvtárs lehetsz, aki majd felépíti az egészséges struktúrájú munkás-paraszt társadalmat.

Ja erre mondtam, hogy aki beszopja ezt az orbáni primitiv, 60-as éveknél leragadt szellemi világot a társadalom kulák értelmiségeiről, az fidióta.

Ott a statisztika, leírtam: a diplomásoknak csak 4-5%-a munkanélküli, miközben a hiányszakmunkásoknál ez a szám 12-15%. Az hogy ez adóbevételben azt jelenti, hogy az akármilyen diplomás többet jelent az államnak, mint munnkanélküi hiányszakmunkásnak lenni, talán még te is megérted.

zombika 2013.05.26. 16:51:03

@Ándi bácsi: Uramatyám de sötét vagy. 17 év munkájának a nyugdíjjárulékát lopta el a gazdád. És annak a félretett részéből lett céget vágta tönkre. Van aki többet akar annál hogy pártmajom legyen.

S_a_n_y_A 2013.05.26. 16:53:45

@Ándi bácsi:

ezt az országot ki kellene találni, ha nem lenne. Habár ez sem igaz. Sokban hasonlítunk fekete Afrikához, vagy Dél-Amerikához. Túl sokban. Például a kimagasló hibalista gyártási képességben (mi nem jó, mi kellene, hogy másképp legyen) és az ezzel viszont fordítottan arányos cselekvési akaratban és megvalósításban arra, hogy tegyünk is valamit. Meg a másra való mutogatási hajlamban. És persze legfőképpen abban, hogy bármiféle jelenlegi probléma megoldására való törekvést azzal gáncsoljunk el, hogy állandóan egy múltbeli állapotra mutogassunk vissza, hogy az is rossz volt akkor, maradjon most is rossz valami, úgy, ahogy van.

Hányok ezektől "a manyup azért volt rossz, mert..." című magyarázatoktól, annak ellenére, hogy a felsorolt tények igazak. De hihetetlen, hogy ebben az országban mennyire képtelenek a cselekvőképesség szemszögéből látni a problémákat. Hiszen a manyup szabályokat az állam írta elő, és a hibákat simán javítani lehetett volna. De ilyesmi ebben az országban lehetetlen, itt valami csak fekete vagy csak fehér lehet. Középút nincs, ha az egyik út valamiért nem szimpatikus, csak a rombolás az egyetlen szóbajöhető megoldás. Az mindig könnyebb, mint nekiállni hozzáépíteni vagy kijavítani valamit.
Hányok ettől az országtól, hányok az ebben lakó emberektől, a mentalitásuktól, a hozzáállásuktól. És legfőképpen az olyanoktól, mint Te vagy.

zobod 2013.05.26. 16:53:48

@hackbard.celine: nem hiányzik, hanem máshogy oszlanak meg az adóbevételek. Az 500 milliárd egyébként is csak egy részadat, az egykulcsos SZJA-val párhuzamosan a jóváírások egy igen nagy része megszűnt, így a mérleg jóval kedvezőbb. Persze lehetett volna a kiadási oldalt vágni a egykulcsos egyensúlyozására, de nem így döntöttek. A példád jópofa, csak éppen semmi köze a viszonyainkhoz. A devizatartalék 2013 áprilisában 35,894 milliárd euro volt, 2012 áprilisában jóval kevesebb 34,642 milliárd euro. A GDP arányos adósság jelenleg ~78% körül van, legalábbis a 291,5 EURHUF árfolyamon, azóta még alacsonyabb lehet.

laci_52 2013.05.26. 16:57:16

Rendben van, legyen munkaalapú társadalom, de akkor adjanak munkát és rendesen fizessék is meg!

Ennyire egyszerű.

Fejesrob 2013.05.26. 16:57:30

Most már nem kell sokáig várnod arra, hogy visszakapd havonta azt a pénzt amit Orbánék elvesznek, mert Bajnai vissza fogja adni.

Hogy jól értsd:

1. Bajnai eltörli a multik adóját és dehogy is rád kisemberre hátékázza, SAJÁT ZSEBBŐL megoldja.

2. Bajnai munka alapú társadalma más, de legfőképp nem érzed magad rabszolgának.
Itt normális bért kapsz és mindenkinek lesz munkája, hiszen 300.000 lakást kell szigetelni, egyben 2 légy egy csapásra, ugyanis a szigetelt lakásokban automatice 30% rezsicsökkentés.
Nem a mostaniból, azt sajnos vissza kell emelnie, különben kivonul a multi és jön a kőkorszak.

high up! 2013.05.26. 16:59:22

@zobod:

Na mi van Blogger gezuka, nicket változtattál? Minden nap elnyomod uganazokat a fidiotizmusaidat?

Fidióta, az államadósság ma magasabb mint amikor Libás átadta. 82,6%! Még ezt a tényadatot is hamisítanád? De ha ehhez hozzáadjuk az egyszeri ajándékbevétel manyupot, akkor Orbán-Matolcsy alatt az államadósság valójában 90% felé nőtt.
Lefogadom, hogy lövésed sincs hogy mitől. Miközben lassan túl vagyunk a 23-ik megszorító csomagon.

hackbard.celine 2013.05.26. 17:04:19

@orvlat: ha a megtakarításaidat növelted, azzal pontosan ellentmondasz az szja csökkentés eredeti okának és céljának: a fogyasztás felpörgetésén keresztül a gazdasági növekedés beindításának.
Ennyit a matolcsyzmus 4-6%-os növekedési víziójáról és hozzáértésről.

high up! 2013.05.26. 17:05:36

@M_R:

Orbán valójában sokat dolgozott az elmúlt években. Például rengeteget dolgozott azon, hogy a Fejér-megyei állami földek 80%-a néhány helyi haverjának a kezébe kerüljenek.

Azonkívül sokat dolgozott azért, hogy amikor az aljatagság felbátorodott a következmény nélküliségen, akkor a trafikmutyit helyettük magyarázza meg a népnek tündérmesének.
Teljesen a Hagyó, Hunvald, Zuschlag történetek mennek, csak most narancs színben.

2llkedő 2013.05.26. 17:08:11

@zobod: Jól fizetnek a Pártközpontban?

zobod 2013.05.26. 17:11:13

@high up!: a GDP arányos adósság ~78,5%, ez a május 17.-i tényadat. Le vagy maradva tompika. Próbálj meg nagyjából időszerű, és helytálló adatokat hozni.

hackbard.celine 2013.05.26. 17:13:55

@zobod: állapodjunk meg valamiben a korrekt vita kedvéért: kizárólag hivatalosan megjelent tényadatokkal érvelünk. Remélem, eddig oké.
A legutóbbi hivatalos MNB közlemény (2013.05.17) tartalmazza az első negyedéves hivatalos adatokat.
www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statkozlemeny/mnbhu_allamhaztartas_es_haztartasok_pu_szamlai/mnbhu_kozlemeny_SK_PSZLA_ELOZETES_2013_Q1.pdf
Ez alapján a tavaly év végi 79,2%-os bruttó adósságszint 2013 I. negyedév végére 3%-al 82,2%-ra ugrott. Ez ugyancsak magasabb a kormányváltás előtti utolsó negyedév (2010. I. né) 79,6%-os adatánál.
Ha megnézed a diagramot a bruttó és nettó adósság alakulásáról, látható, hogy 2012. I negyedév végén 52% volt a nettó adósság (80% bruttó adósság mellet), ez 2013. I. negyedévére 61,2%-ra nőtt (82,2% bruttó ráta mellett).
A különbség a rendelkezésre álló tartalék.
Ez az objektív valóság. Vitathatod, de kérdés hogy van-e értelme?

high up! 2013.05.26. 17:16:51

@zobod:

Te ritkahülye fidióta, még hazudni se tudsz:

Rekordmagasságban a magyar államadósság
2013. május 18. szombat 10:17

Budapest – Habár a kormány egyik leghangzatosabb szlogenje az államadósság csökkentése, s minden gazdasági ésszerűséget ennek a célnak rendel alá, Orbán Viktor kormánya ebben a csatában (is) vesztésre áll. A Magyar Nemzeti Bank adatai azt jelzik, hogy a magyar állam adóssága még soha nem volt ennyire magas. A minisztérium megmagyarázza.

Az MNB adatai szerint az államháztartás bruttó, maastrichti adóssága a GDP 82,2 százalékán állt, 23 340 milliárd forintot tett ki 2013 első negyedévének végén.

ÉS EHHEZ ADD HOZZÁ MÉG A 10%-nyi MANYUP HIÁNYT. Eredmény: fidióta adósság: 92%.

mákos lecsó 2013.05.26. 17:16:54

És eljő majd a szép jövő!
A (köz)munka alapú társadalom, amelyben a megtermelt javakból mindenki szükségletei szerint vehet.
Vagy kap.
Fejadagot. (jegyre?)
Az adagok mennyiségét természetesen a NER határozza meg.

zobod 2013.05.26. 17:17:57

@hackbard.celine: most május vége van, vagy az első negyedév vége? Időszerű, és tényszerű adatokat kértem, nem azt hogy lassan két hónapos adatokat lobogtassál.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 17:20:22

De most komolyan.Ez hova fog vezetni,tudja valaki?

hackbard.celine 2013.05.26. 17:20:51

@hondamonda: nem mondtam, hgy hibás lennél, sőt azt sem kifogásoltam ha valaki pozitívan éli meg a vastagabb borítékot hó végén.
Számomra az nem fogadható el, hogy a megvezetett, lekenyerezett emberek nem látnak tovább az orruknál, a pillanatnyi látszólagos előny kedvéért hajlandóak felélni a saját és gyerekeik jövőjét, a szüleik eü ellátását.
Teljesen egyetértünk, hogy a vállalatok adóterhelése jelentősen megnőtt. A különadók 30%-át adják a teljes vállalati adóprésnek és ez egy az egyben átterhelődött a kkv szektorra, ahol a versenyképesség zuhanása azonnali csődökhöz, elbocsátásokhoz vezetett és ez a folyamat a rezsicsökkentéssel tovább eszkalálódik.
Külön pikáns, hogy az állam (a jó és gondoskodó állam) háromszorosára növelte a kintlevőségeit a beszállítók felé, ebben élen jár az emberi erőforrások csúcsminisztériuma.

mákos lecsó 2013.05.26. 17:22:15

@high up!:

"Teljesen a Hagyó, Hunvald, Zuschlag történetek mennek, csak most narancs színben."

Nem teljesen.
Simicska, vagy Nyerges rongyos nokiás meg viszkis dobozokért a kis úját nem mozdítja meg.

high up! 2013.05.26. 17:22:47

@zobod:

még fokozod is a szakami baromságaidat te kis pattanásos arcú? Jól égeted magad az okoskodásaiddal, miközben azt se tudod, hogy az 1. negyedéves GDP adat május 15-én jön ki.

Vagy a felcsúti párttitkár fia alkotmányba írta, hogy május 17-én már a 2. negyedéves GDP adat is köztudott a fidiótáknál?

orvlat 2013.05.26. 17:25:00

@hackbard.celine: Nem, ezzel neked mondok ellent, miszerint többszörösen mefizettem az Szja csökkentést más adók növelése által.

hackbard.celine 2013.05.26. 17:25:38

@zobod: a linkelt hivatalos MNB sajtóközlemény legelső sorának legelső mondata így kezdődik:
"Budapest, 2013. május 17"
Ha van frissebb hivatalos adatod, állj elő vele, mert így csak hülyét csinálsz magadból. Sokadszor.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 17:25:39

A hét legdurvább híre az EU-s élelmiszer segélycsomag Debrecenbe,volt.

orvlat 2013.05.26. 17:30:32

@high up!: Statisztika helyett a saját tapasztalataimra hagyatkozom: a jó szakmunkások sokkal jobban élnek, mint az ilyen-olyan vidéki főiskolákat végzett turizmus szakos munkanélküli "közgazdászok." Egyébként mi az a "hiányszakmunkás"? Hogy lehet 15%-uk munkanélküli, ha egyszer "hiány" van belőlük?

Fejesrob 2013.05.26. 17:31:55

Azért jóval könnyebb lenne ha:

1. Nem 83% lett volna az államadósság, hanem 54%, amivel Orbánék 2002-ben átadták az irányítást Gyurcsányéknak

2, Nem kellett volna IMF hitelt felvenni a csőd elkerülésére. (Külön a csőd is gond, magas államháztartási hiányok eredménye és külön az is, hogy nem volt más lehetőség csaj IMF).

Mindehhez ráadásul hozzájött az is, hogy Simor "nem látott veszélyt" a devizahitelezésben. (Más országok láttak benne veszélyt és nem is engedték).

Szóval ballibsik jó lenne ha eldugulnátok és nem ti mondanátok meg a frankót.

2llkedő 2013.05.26. 17:33:09

@Fejesrob: "Azért jóval könnyebb lenne ha:"

"9. Milyen intézkedéseket javasol a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a probléma kezelésére és miért?

A szocialista úttal szemben, melynek alapvető jellemzői a hitelfelvétel, a szociális megszorítások és a gazdasági recesszió, a Fidesz a válságkezelés európai útját választaná. Ez olyan gazdasági növekedést ösztönző politikát jelent, mellyel ki lehet törni a negatív spirálból, és munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel tartóssá lehet tenni az ország felemelkedését. A Fidesz gazdaságélénkítő programcsomagja három egymással összefüggő elemre épít: szociális biztonság, pénzügyi egyensúly, gazdasági növekedés. "
fidesz.hu a gazdasági világválságról.

hackbard.celine 2013.05.26. 17:34:51

@orvlat: szerintem nem teljesen értetted miről írtam.
Az szja csökkentés ad-hoc vállalati adókkal pótlása nem terhelődött át közvetlenül a napi kiadásaidra. Részben igen a telekom-, és bankadón, valamennyire az ÁFÁ-ban. De leginkább az inflációban.
Most megy az örömködés a 2%-os infláción, de összességében az egykulcsos adó bevezetése óta 12%-ot meghaladó mértékű volt a pénzromlás, a nettó reálbérek nemzetgazdasági szinten messze elmaradtak a korábbi évektől, hiába volt akkor magasabb az szja.
Igen, van aki jól járt és elhiszi azt a mantrát, hogy neki ez JÁR.
Holott semmivel több hozzáadott értéket nem termel.
És itt van a gond a fejekben. Nem az adó volt magas, hanem a fizetés alacsony.
Ezen kellett volna fordítani, erről szól a blogbejegyzés, hogy nem 4 millió teljes foglalkoztatott munkásparasztra van szükség, azt már egyszer bebizonyította a szocializmus bukása. Hanem kiművelt emberfőkre, magasan kvalifikált, nemzetközileg versenyképes tudással rendelkező diplomás szakemberekre. Ezt építi le most a regnáló hatalom a felsőoktatás kivéreztetésével.

zobod 2013.05.26. 17:36:27

@hackbard.celine: nem olvasod el amit linkelsz?

"bruttó adósságszint 2013 I. negyedév végére 3%-al 82,2%-ra ugrott."

2013. I. negyedév vége az 2013.03.31. Nézzed meg mennyi volt akkor az EURHUF, mennyi most. A legutóbbi NGM közzététel 05.17.-i 291,5 EURHUF árfolyamon számolva, úgy ~78,5%.

hackbard.celine 2013.05.26. 17:38:57

@Fejesrob: Sokadszor nem mondasz igazat. Surányi látott jelentős veszélyt a lakossági devizahitelezés elengedésében, nem is adta a nevét hozzá. Aztán jött Járai elvtárs és a fogyasztás alapú hitelezésből növekvő gazdaság Matolcsy doktrína jegyében bedobta a gyeplőt a lovak közé. 2007-ig volt jegybank elnök, elmaradhatatlan érdemei vannak a kérdésben.

orvlat 2013.05.26. 17:40:44

@hackbard.celine:" Hanem kiművelt emberfőkre, magasan kvalifikált, nemzetközileg versenyképes tudással rendelkező diplomás szakemberekre. Ezt építi le most a regnáló hatalom a felsőoktatás kivéreztetésével. " Gondolod, hogy a gyöngyösi főiskola ilyeneket termel? Vagy a miskolci egyetem közgáz idegenforgalom szaka? Vagy a valószínűleg igen nívós kaposvári kommunikációs szak?

Fejesrob 2013.05.26. 17:43:45

@hackbard.celine: Na hogyne. Járai nyilván megparancsolta Simornak, hogy hagyja. A devizahitelezés 2008 után terjedt el igazán.

hackbard.celine 2013.05.26. 17:45:34

@zobod: miről beszélsz te szerencsétlen, tényleg ennyire vitaképtelen vagy? Nem volt azóta kötvénykibocsátás/visszaváltás?
Mi a f@szt számolgatsz saját kútfőből, amikor az MNB-ben ott van Matolcsy teljes stábja és nekik is másfél hónapba került előállni (az amúgy nem túl fényes) adattal?
Annyit kértem, hogy a korrektség kedvéért induljunk ki a hivatalos, ellenőrizhető, hiteles adatokból vitaalapként.
Ha ez sem megy, akkor mégis minek irkálsz nekem sokadszor semmitmondó, tényekkel alá nem támasztható saccolásokat?
Maradjunk annyiban, hogy udvariasan elköszönünk, nem vagy vitapartner.

2llkedő 2013.05.26. 17:49:24

@Fejesrob: "A devizahitelezés 2008 után terjedt el igazán."

Lásd fideszes önkormányzatok. Vajh miért?

Fejesrob 2013.05.26. 17:49:27

@hackbard.celine: Orbánéktól már az is nagy szó, hogy a csődöt elkerülték.

Bajnaiéknak ugyanis ez sokkal jobb helyzetből sem sikerült. (Egy megoldás maradt, az IMF hitel)

2llkedő 2013.05.26. 17:51:27

@Fejesrob: "Bajnaiéknak ugyanis ez sokkal jobb helyzetből sem sikerült."

Mondd inkább úgy, hogy Gyurcsányéknak. Mán csak a tisztánlátás érdekében.

Fejesrob 2013.05.26. 17:51:52

@félázsiai 2llkedő: Eltereled a szót a lényegről, ráadásul a fideszes önkormányzatok hülyeség, hiszen ha megtehette bármilyen önkormányzat vett fel devizahitelt, MSZP-s is.

A devizahitelezésnek még csak külön pontot sem szántam, annyira jelentéktelen a másik kettőhöz képest országrontás szempontjából.

Fejesrob 2013.05.26. 17:52:30

@félázsiai 2llkedő: Mondd te úgy. Én biztosan nem fogom.

2llkedő 2013.05.26. 17:53:12

@Fejesrob: Nem tereltem el a szót. 2008-ban már 100% volt, hogy a fidesz fog nyerni. Már akkor lezsírozták, hogy nyugodtan vegyék fel a kölcsönöket, majd állambácsi lerendezi.

2llkedő 2013.05.26. 17:53:41

@Fejesrob: Mi köze Bajnainak az IMF hitelhez?

Brix 2013.05.26. 17:54:29

Orbán ne csak beszéljen a munkaalapú társadalomról, hanem 50 évesen itt lenne az ideje, hogy részt is vállaljon belőle. Pont Orbán beszél a munkaalapú társadalomról , aki úgy lett milliárdos, hogy polgári munkája eddig még nem volt, csak az adófizetőkön élősködött
Az átlag magyar életszínvonal-emelkedésének a legnagyobb ellensége Orbán, és a hozzá kötődő politikai-gazdasági klientúra.
A vazallusainak földet, állásokat , trafikot, tendert osztogat, a többségnek adóemelés és rabszolga-munka törvénykönyve jut...

2llkedő 2013.05.26. 17:54:38

@Fejesrob: "Én biztosan nem fogom."

Tudom, fidesznél a hazudozás természetes dolog.

Fejesrob 2013.05.26. 17:55:52

@félázsiai 2llkedő: Ez kb. olyan feltételezés, mint amit tegnap olvastam egy indexes blogban, miszerint Orbánék azért szorítják ki a külf. multikat, hogy újból megcsinálják Nagymagyarországot.

Fantazmagória, azt hiszed, hogy mert neked minden része logikus, azért egy rendszerré áll össze.

hackbard.celine 2013.05.26. 17:55:55

@Fejesrob: na persze, a lakossági devizahitelezés szabadon engedésekor kik is álltak a két legfontosabb intézmény élén?
PSZÁF: Szász Károly
MNB: Járai Zsigmond
2008-ig a lakossági devizás hitelállomány már jócskán felhízott 3000 Mrd-ra, utána kb. duplázódott.
Fifty-fifty az összeg, de a felelősség azért inkább a lehetőséget megteremtőké.

Fejesrob 2013.05.26. 17:57:06

@félázsiai 2llkedő: Az, hogy ha Gyurcsány nem vette volna fel, ő felvette volna.

"Én 2 hét alatt felvettem volna" üzente Orbánéknak 2011-ben, szerencsére Orbánék nem szokták kikérni Bajnai véleményét, így most sem tették.

Fejesrob 2013.05.26. 18:00:43

@hackbard.celine: @félázsiai 2llkedő: Bajnai lett picsánrúgva 2010-ben.

Gyurcsányék azért szerették a deviza-hitelezést, mert államilag már nem forrás a gazdaság pörgéséhez, a kurva nagy háztartási hiányok, a pazarlás , a felvett hitelek miatt már a falnál voltak, ugyanakkor a devizahitelek még adtak némi laufot. (Ez később nagyon sokba került)

Miközben a csehek, osztrákok addigra már betiltották.

Nem kell Járaizni, Gyurcsányék simán betilthatták volna, eleve szándékuk sem volt rá.

2llkedő 2013.05.26. 18:00:51

@Fejesrob: "Ez kb. olyan feltételezés, mint amit tegnap olvastam egy indexes blogban,"

Akkor viszont felelőtlenül, hozzá nem értően vették fel a kölcsönt. Ha a fideszesek annyira okosak, akkor ők miért nem tudták, hogy nem szabad felvenni a devizahitelt, mert az veszélyes? Miért az államnak kell megmondania, hogy neked mi jó, és mi nem?

És mikor lesznek elszámoltatva a felelőtlenül gazdálkodó önkormányzatok vezetői?

zobod 2013.05.26. 18:01:03

@hackbard.celine: szerencsétlen, honnan szedted, hogy én számoltam? Az NGM már kb. másfél éve publikálja a GDP arányos adósság értékét, hogy az MNB utólagos, negyedéves jelentéseinél naprakészebben is legyen az adat. Pontatlanabb, mint az MNB utólagos tényadata, viszont annyival nem rosszabb, mint amennyivel naprakészebb. Lehet, hogy azt nem hozza az index, így aztán te sem tudsz róla.

hackbard.celine 2013.05.26. 18:01:37

@Fejesrob: a csődöt elkerülték? Ott volt 1242 Mrd Ft a kasszában a lehívott, de fel nem használt IMF hitelből.
Hagyjuk már ezeket az mno-s legendákat, szó nem volt csődhelyzetről a kormányváltáskor.

2llkedő 2013.05.26. 18:02:19

@Fejesrob: "Az, hogy ha Gyurcsány nem vette volna fel, ő felvette volna."

Ha a koskutya nem szart volna, kidurrant volna.

De tudom, a fidesznek kiváló megoldása volt:

"9. Milyen intézkedéseket javasol a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a probléma kezelésére és miért?

A szocialista úttal szemben, melynek alapvető jellemzői a hitelfelvétel, a szociális megszorítások és a gazdasági recesszió, a Fidesz a válságkezelés európai útját választaná. Ez olyan gazdasági növekedést ösztönző politikát jelent, mellyel ki lehet törni a negatív spirálból, és munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel tartóssá lehet tenni az ország felemelkedését. A Fidesz gazdaságélénkítő programcsomagja három egymással összefüggő elemre épít: szociális biztonság, pénzügyi egyensúly, gazdasági növekedés. "
fidesz.hu a gazdasági világválságról.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.05.26. 18:04:51

@Fejesrob: Miért hazudsz? Miért éri meg neked takonygerincűsködni, hogy a fideszt védd?

Ha a devizahitelezéssel kapcsolatban jegybankelnököt kell említeni, az nem Simor, hanem Járai.

Kerek négyszög 2013.05.26. 18:05:19

@Ándi bácsi:

" A manyup pénzt akor lopták el amikor a manyup létrejött, nem amikor megszünt.

25% elvonás, 0% kifizetés, mellette az adófizetők pénzéből tőkésítették fel az állami nyugdíjalap hiányát. Mert az ugye fizette a mai nyuggereket. "

Basszus, olyanról nem hallottál, hogy felhalmozási idősza?

Jellemző sunyi módszer, hogy a dolgok egyik felét hangoztatjuk, a másikat meg jól elhallgatjuk, mintha nem is lenne.

Már elindultak volna a manyupos kifizetések, ami évról évre egyre nagyobb terhet vett volna le az államról. Ha ebben az évben már teljes egészében működne a manyup rendszer, évi 600 milliárd Ft tehertől szabadulna az állam, MINDEN ÉVBEN!

Ehelyett a mai 30-40 éveseknek hidegvízre való nyugdíjuk lesz, hacsak nem hatalmas hitelekkek ki nem egészíti az állam a nyugdíjakat.

A manyupok kicsinálásával 3 millió majdani koldusszegény nyugdíjast csináltak orbánék.

Persze a 3000 milliárd jó érzés volt a zsebben tudom én.

regress 2013.05.26. 18:05:35

@Fejesrob: menj inkább szaporodni,baromarcú.már az sem megy nektek önállóan. agyhalottak.

gnme 2013.05.26. 18:05:45

valaki mutathatna nekem egy olyan szilárdságtani méretezőt (végeselem programmal dolgozó mátrixelméletben és diff. ill integrálegyenlet számításban jártas) aki kiválóan beszél angolul és németül (tehát egyetemi kutatót)

ugyanis .. aki kiválóan beszél angolul és németül vizsgákkal igazolhatóan, azt bölcsésznek hívják

aki kiválóan méretez végeselem szoftverel, azt géptervezőnek hívják és nem beszél nyelveket, mert nincs érzéke a nyelvhez, másban tehetséges

aki ezt a kettő összemossa: azt hozzá nem értőnek hívják

Fejesrob 2013.05.26. 18:06:48

@félázsiai 2llkedő: A szemlélet a lényeg, csak te nem érted.

Láthatóan fingod nincs miért nem jó pld. Bajnai szemlélete, neked általában az a lényeg, hogy ne Orbánék legyenek.

A gond amúgy az, hogy ha Orbán elszáll, nincs a ballib oldalon alternatíva. Mert Mesterházy, Bajnai legfeljebb neked az.

2llkedő 2013.05.26. 18:07:30

@gnme: "aki ezt a kettő összemossa: azt hozzá nem értőnek hívják"

Ebben nagyot tévedsz!

Fejesrob 2013.05.26. 18:08:27

@regress: Mi van kismajom, csendes pihenő van?

Anyádat pedig ne várd, ezt a gyereknapot kihagyja, most nagyon elfoglalt:)

2llkedő 2013.05.26. 18:08:30

@Fejesrob: "neked általában az a lényeg, hogy ne Orbánék legyenek. "

Tévedsz!

Nekem az a lényeg, hogy Orvbánék legyenek egy minimális többséggel.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.05.26. 18:09:54

@Fejesrob: Orbánék nem azzal az érvvel (program nélkül) jutottak hatalomra, hogy csak ne az mszp legyen? Vagy akkor jó volt ez az érv, narancsmajom?

2llkedő 2013.05.26. 18:10:04

@Fejesrob: "A gond amúgy az, hogy ha Orbán elszáll, nincs a ballib oldalon alternatíva. Mert Mesterházy, Bajnai legfeljebb neked az."

Látom, ősmagyar vagy, aki csak a ló egyik, vagy a másik oldalán tudott lovagolni. A lovon sose.

Fejesrob 2013.05.26. 18:10:06

@gnme: Te honnan szedsz ennyi baromságot?

Fejesrob 2013.05.26. 18:10:45

@félázsiai 2llkedő: Akkor nem értelek. Itt bizonygatod, mennyire rossz a gazdaságpolitikájuk.

2llkedő 2013.05.26. 18:12:09

@Fejesrob: Igen, mert rossz. De ahhoz, hogy ezt sokan fel is ismerjék, a nyakukba kell, hogy szakadjon a sok szar, amit összehánytak. Magyarul, nekünk, Mohács kell!

Fejesrob 2013.05.26. 18:12:25

@Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik: Jól van gyökér, bemutatkoztál. Gyere vissza, ha normálisan írsz, most szépen eltakarodsz a picsába.

Rendben?

Kerek négyszög 2013.05.26. 18:12:58

@Fejesrob:

"Gyurcsányék azért szerették a deviza-hitelezést, mert ..."

A kormányváltáskor a fideszes képviselők összesített devizahitel tartozása mintegy 2 milliárd Ft -ra rúgott.

Miről beszélsz te itten?

A felállított fideszes bizottság (devizahitelezés felelőseit keresgélni) három tagjának összesített devizahitel tartozása 70 millió Ft volt...

Nem szégyenled magad?

Fejesrob 2013.05.26. 18:14:24

@kerek négyszög: Te nem tudsz értelmezni?

Más az ha valaki a devizahitelezést és más az, ha valaki szereti a DEVIZAHITELT.

Fuss neki szerintem menni fog.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.05.26. 18:14:57

@Fejesrob: Nem, nincs rendben. Kis pondró vagy te ahhoz, hogy megmondjad, hogy ki mit csináljon. Ráadásul ömlik a szádból az ostobaság hónapok óta (másik nicken meg még régebb óta), szóval ne aggódj, mindenki a helyén kezel téged. Én is.

Fejesrob 2013.05.26. 18:17:32

@Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik: Mi a faszom ez óvoda?

Takarodj már a gecibe. Nem akarnak veled szóba állni, olyan nehéz felfognod?

hondamonda 2013.05.26. 18:17:54

@hackbard.celine: "nem mondtam, hgy hibás lennél"

Megis az en lerablasommal (a berem 50% feletti lenyulasaval) akarod orvosolni a helyzetet.

"Számomra az nem fogadható el, hogy a megvezetett, lekenyerezett emberek nem látnak tovább az orruknál, a pillanatnyi látszólagos előny kedvéért hajlandóak felélni a saját és gyerekeik jövőjét, a szüleik eü ellátását."

Tehat azok elik fel a jovot, akik az jovedelemhez kotheto adok tulnyomo reszet befizetik. Nem eleg, hogy Europa egyik legmagasabb adojat fizetem a nyugati minimalbert alig meghalado fizetesembol, hanem meg fizessek tobbet. Nem az allam csecsen erdemtelenul logo millios tomeg, pl. korhatar alatti nyuggerek felelosek a hianyert, hanem az a 2-3 szazezres reteg, amely a hatan viszi az orszagot.

Fejesrob 2013.05.26. 18:19:43

@hondamonda: Valakiknek vissza kell fizetni az adósságokat. Sem Bajnai, sem Orbán nem fogja.

A faluszélén lakó cigányoktól pedig nem lehet behajtani semmit.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.05.26. 18:22:20

@Fejesrob: Hát ne szólj vissza majomka.

Nyilván tudod, hogy simán tudnám cáfolni az összes "érvedet" (méghogy érv, ha-ha) és akkor végképp lekopna a zománc.

gnme 2013.05.26. 18:22:59

@félázsiai 2llkedő: miért, te mit tapasztaltál?

Fejesrob 2013.05.26. 18:25:13

@félázsiai 2llkedő: "Akkor viszont felelőtlenül, hozzá nem értően vették fel a kölcsönt....."

Más kölcsönt felvenni és más engedélyezni. Orbánék akkor lennének hibásak, ha kormánypártként támogatnák a devizahitelt. Ekkor az MSZP-sek hiába vesznek fel akármennyi devizahitelt, semmiképp nem lehetnek ebben a témában felelősek.

2llkedő 2013.05.26. 18:25:14

@gnme: Azt, hogy végeselemprogramot használók igenis jól tudnak nyelveket.

2llkedő 2013.05.26. 18:26:53

@Fejesrob: "Más kölcsönt felvenni és más engedélyezni."

Igazad van! A felelősség a felvevőn van, nem az engedélyezőn!

Az, hogy te képtelen vagy úgy élni, hogy nem valaki más mondja meg, hogy mit, hogyan csinélj, az a te bajod. Próbálj meg felnőni!

Fejesrob 2013.05.26. 18:27:55

@félázsiai 2llkedő: Ok és az miért jó? Mert ha az, nyilván van mellette érved.

2llkedő 2013.05.26. 18:29:11

@Fejesrob: Mert legalább rajtuk lehet még röhögni. Nagyobb kárt ők se tudnának tenni, mint a fideszed.

Fejesrob 2013.05.26. 18:30:02

@félázsiai 2llkedő: Nem én vagyok képtelen, én nem vagyok a képben.

A kormány és az állampolgár van a képben. Igen, a kormánytól elvárható az, hogy megakadályozza azt, hogy egy bizonyos típusú hitelt felvegyek. Nem felnőttség, hanem információ kérdése ez.

gnme 2013.05.26. 18:30:06

@félázsiai 2llkedő: ez szuper :-) és melyik magyar tulajdonú cégnél dolgoznak magyarországon? Jó a fizetésük?

hackbard.celine 2013.05.26. 18:32:40

@hondamonda: szerintem nagyon elbeszélünk egymás mellett, de azért megismétlem: nem a jövedelmeket terhelő adók magasak, hanem a jövedelemszint alacsony.
A kitörési pont a magasan kvalifikált munkaerő, a magas hozzáadott értékű termelés.
Ez nem egy kormányzati döntés, mint az adókulcs.
Hanem tudatos fejlesztés.
Beleragadtál a jelenbe és a pillanatnyi jövedelem maximalizálásba, "utánam az özönvíz" alapon.
Ez vissza fog köszönni, amikor a bolgár és albán jövedelemszint 7-8 év múlva a tiéd felett lesz.
Akkor azon fogsz szentségelni, hogy már az albánok és bolgárok is, te meg miért nem.
Mert nem látsz tovább a hitednél, hogy neked ez most jár, ugyanis megérdemled.
Emlékezz erre 7-8 év múlva.

Fejesrob 2013.05.26. 18:33:39

@félázsiai 2llkedő: Jobbos vagyok, de nem fideszes. A kár észlelése pedig amúgy sem pártfüggő.

A nagymértékű eladósodás, az ebből következő csőd és ennek elkerülésére egy kényszerű IMF hitel felvétele a legnagyobb kár.

2llkedő 2013.05.26. 18:34:57

@gnme: Sok helyen, több kollégám, és több volt tanárom is közéjük tartozik.

Fejesrob 2013.05.26. 18:34:58

@gnme: Te azt hiszed, jó fizetés kell ahhoz, hogy valaki úgy ítélje meg, hogy jól vagy rosszul mennek a dolgok?

A Gyurcsány rendszer alatt egyébként több jövedelmem volt.

gnme 2013.05.26. 18:35:55

@Fejesrob: nem hiszem azt, lásd a sajátomat

2llkedő 2013.05.26. 18:36:05

@Fejesrob: Ha nincs pénzed, hitel, kölcsön nélkül max. éhen halsz. Sok sikert hozzá!

gnme 2013.05.26. 18:37:00

@félázsiai 2llkedő: hádde nevezz már meg egy magyar céget közülük.. csak a példa kedvéért, kíváncsi vagyok

mit méreteznek?

LallyPop 2013.05.26. 18:37:04

@hemuveg: Most sem vk otthon elárulom Szlovákia is drágább, jelenleg Mo. az egyik legolcsóbb a régióban is, nem nyugathoz viszonyítva.

gnme 2013.05.26. 18:39:25

@Ándi bácsi: olaszok olcsóbbak és ká sok magyar dolgozik az ellátóknál

csak mire idehozzák a cuccot, drágább, mint az osztrák

Fejesrob 2013.05.26. 18:40:50

@félázsiai 2llkedő: Ezért kell olyan politikát folytatni, ahol a kedvezőbb kölcsönre lehet esélyed.

Azaz nem szabad odáig eljutni, mint Gyurcsányék.

Ráadásul a hitelnek nem szabad a megélhetésre mennie, így alapvetően ezt kell elkerülni.

regress 2013.05.26. 18:41:40

@Fejesrob: te vagy az ügyeletes rúdtáncos,kis faszpumpa?neked már nem jutott nyalóka?

ob.szerver 2013.05.26. 18:42:25

@hackbard.celine:

"Számomra az nem fogadható el, hogy a megvezetett, lekenyerezett emberek nem látnak tovább az orruknál, a pillanatnyi látszólagos előny kedvéért hajlandóak felélni a saját és gyerekeik jövőjét, a szüleik eü ellátását."

Túl szigorú, illetve túl igényes vagy. Nekem azzal nincs gondom, ha az emberek a pénztárcájuk szerint szavaznak és nem várom el tőlük, hogy a középtávú perspektívákban való gondolkodást.

Az a gond, hogy olyanok is örömmel fogyasztják a nemzeti színű moslékot, akik az orbán-simicska rezsim nyilvánvaló vesztesei. Ők a fidesztudatú hívők, akiket az átmenetinek vélt és a gyurcsánybajnai, a nyújorkbrüsszeltelalív tengely és a magyar családok ellen összefogó multik által generált nehézségeken, a hitük segít át, és akik a megingathatatlan fidesz core szavazóbázis többségét képezik.

gnme 2013.05.26. 18:43:29

@Fejesrob: miután palóra küldték a magyar cégeket.. balogádi elengánsan kiáll a miskolci egyetem alulájában és olcsó hitelről beszél

..hogy engedték azt oda be?? elment az eszük az nme-seknek, isten az atyám

rúgtam volna rajta egyet, mielőtt a lépcsőre teszi a lábát

Fejesrob 2013.05.26. 18:47:18

@regress: Nálam van a nyalóka Regress. Tegnap még dicsérted is:)

hackbard.celine 2013.05.26. 18:48:57

@Fejesrob: az IMF mantrát hagyjuk már, annyira lejárt lemez...
Az IMF-EKB-Világbank szindikált hitelből az IMF csak egy résztvevő volt. Az országkvóta erejéig 2,7% kamatszinten kapott az ország hitelt, összességében 3,5-3,7% átlagos kamatszinten 17-27 hónapi fizetési halasztással.
Ehhez képest a Fidesz rögtön 7,62% hozamszinten bocsátott ki 30 (HARMINC!!!) éves kötvényeket dollárban.
A bedarált 1400 Mrd Ft MNYP 5-6% hozamszintű államkötvény helyett 2000 Mrd ment csak a Templetonhoz 7-9%-on.
Negyedévről negyedévre újabb rekordokat dönt az államadósság nominális szintje negatív GDP "növekedés" mellett. GDP arányosan csak azért nem, mert az MNB a saját becslését használja éves növekedési alapnak.

2llkedő 2013.05.26. 18:51:44

@Fejesrob: "Ezért kell olyan politikát folytatni, ahol a kedvezőbb kölcsönre lehet esélyed."

Az IMF-nél melyik volt a kedvezőbb?

gnme 2013.05.26. 18:52:08

@hackbard.celine: hát titusz .. ez gáz

vagy inkább :-(

high up! 2013.05.26. 18:53:32

@orvlat: "Statisztika helyett a saját tapasztalataimra hagyatkozom"

Akkor menj el a Lehel-téri piacra a kofákhoz helyzetmegbeszélni, ott elmegy az, hogy mi a személyes coc problémád.
Egyébiránt a világ nem a te megérzésidhez fog alkalmazkodni, hanem a statisztikai tényszámokhoz.

2llkedő 2013.05.26. 18:53:34

@gnme: "mit méreteznek?"

Például hidakat.

De ha megnézed a magyar végeselem programot készítőket, azok is mérnök emberek.

high up! 2013.05.26. 18:57:33

@Ándi bácsi: "jelenleg Mo. az egyik legolcsóbb a régióban is, nem nyugathoz viszonyítva"

Ezt híják úgy kóklerkám, hogy a magyar gazdaság leértekelődött. LEMARADT a nemzetközi versenyben. Nem csak a nyugathoz, hanem a keleti versenytársakhoz képest is. Ide rohasztotta le a maszop nyócév meg a fidióta banda az országot.
Két bunkó párt, miért is nem egyesülnek, akkor legalább nem kellene mindig négy évet várniuk a következő lopásra.

gnme 2013.05.26. 18:59:31

@high up!:

"..Két bunkó párt, miért is nem egyesülnek, akkor legalább nem kellene mindig négy évet várniuk a következő lopásra..."

:-DDDD

nyihííÍÍÍÍÍ :-DDDD

high up! 2013.05.26. 18:59:43

@Fejesrob: "Szóval ballibsik jó lenne ha eldugulnátok és nem ti mondanátok meg a frankót"

Figyelj fidióta, én POLGÁRI SZAVAZÓ vagyok. Nekem mi az üzeneted az Orbán seggéből?

Fejesrob 2013.05.26. 19:00:20

@félázsiai 2llkedő: Az IMF hitel körül elég sok volt a kamu. Azonban:

1 Nem 3%-os, még az induló rész sem, mert eleve jön rá 1,4%. A kamat folyamatosan nő, a végén már 7%.
Részesedés alapú, ami azt jelenti, hogy ha újat veszel fel, eleve nagyobb a kamat, hiszen a részesedésed az IMF-ben CSÖKKEN. (Ma ez egymilliárdnál valamivel több dollár).
Azaz Orbánék az új IMF hitelt már induláskor legalább 6%-al vették volna fel.

2. Ennél nagyobb probléma az. hogy az IMF hitel azt jelenti, gyámság alatt vagy. (Típusától függ, de mi ezt kaptuk volna). Ez nem csak azt jelenti, hogy az IMF feltételeit maradéktalanul be kell tartani, de azt is, hogy esélyed nincs a piacon alacsonyabb hitelre, hiszen gyámság alatt vagy.

Ezért van az, hogy IMF hitelt akármennyire is dicséri Bajnai, kizárólag végszükségben vesznek fel.

2llkedő 2013.05.26. 19:02:19

@Fejesrob: 2008-ban mi lett volna a megoldás? Mi lett volna az olcsóbb?

Jhonnyq 2013.05.26. 19:03:41

@ob.szerver: Igazad van...
Ugyanakkor Orbánék annyi adót emeltek,hogy ebből gyakorlatilag bármelyik hülye fideszes hipnotizált szavazó nagyobb teljesítményre lenne képes mint ők...
Itt vannak amelyek közvetve érintenek-
Bankadó
Energiacégek különadója
Telekomadó
Kiskereskedelmi cégek különadója
Közműadó
Online szerencsjáték adó
Élelmiszer felügyeleti díj

Aztán itt van amelyek közvetlenül érintenek
-Lenyúlt,részben elherdált nyugdíjvagyon
-Megemelt 27%-os ÁFA
-Megemelt autópálya díj
-Chips adó
-Tranzakciós illeték
-Telefon adó
-Baleseti adó
-Megemelt jövedéki adó
-Adójóváirás megszüntetése
-Adóztatott minimálbér
A teljesség igény nélkül!!!

És ehhez képest visszaadnak 500-2000 Ft havonta átlagban a nagyszerű rezsicsökkentés formájában!!!
Elmennek a büdös picsába de azok is akik ennek tapsikolnak...

LallyPop 2013.05.26. 19:05:06

@hackbard.celine: A 2,7%-os IMF hitel hazudozás, valójában az IMF hitel kamata kb. elérte az alapkamat szintjét, azaz 7-9%ot, majd Orbánék alatt 6 körül, most 5 körül. Jövőre ki lesz fizetve. + nem lehetett szabadon elkölteni, csak az ukáz szerint.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/rafizetett_magyarorszag_az_imf-hitelre.545773.html

Fejesrob 2013.05.26. 19:05:58

@félázsiai 2llkedő: Elkerülni azt, hogy eleve idáig eljussunk. Ezt végül is az a politika okozta, amelyik engedte elszállni az államháztartási hiányokat.

Pld. 2002-ben bevezetni egy olyan törvényt, ami a szlovákoknál van. Ez az államadósság különböző mértékeire különféle intézkedéseket ír el. Pld. 56% esetén automatikusan csökken a megyék pénze 3%-al.

LallyPop 2013.05.26. 19:07:30

@Fejesrob: Az IMF hitel jó részét betették a jegybankba tartaléknak, amire megint kamatot kellett fizetni. Igy kb. az alapkamatra rúgott a teljes ktg.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/rafizetett_magyarorszag_az_imf-hitelre.545773.html

Ha józsi bácsi ekkora pénzügyi zseni lenne a sarokról, már éhen halt volna.

gnme 2013.05.26. 19:07:56

@Jhonnyq: nekem adnak asszem olyan kétezer ötszázat vagy mennyit, mer fogyatékkal élek

az sok dologra elég, asszem tudok venni belőle .. izé ..mit is? hmm ..ja tommá' fél doboz milgammát, má'hogy tudjak aludni ..másik sokféle gyógyszert meg elterrorizálták szakmai döntésekre hivatkozva

amit a szakma üdvözölt oda is meg vissza is

a szakmához egy db közel 80 éves ember ért emón .. oszt ennyi, ő nemnagyon repesik (...)

Fejesrob 2013.05.26. 19:08:43

@high up!: Abba lehet hagyni ezt a fideszezést. Ha valaki nem a Balliberális pénzügyi politikát támogatja, az b+, még nem feltétlenül támogatja pontosan úgy a fideszest, ahogy Orbánék teszik.

Legfeljebb még mindig jobbnak tartja mint Bajnaiékét.

fermion 2013.05.26. 19:13:49

@high up!: Jól ráéreztél!Egyesülve vannak ezek mind hisz 1975-2010 között csak közösen,a tudtukkal lehetett 242 milliárd dollárnyi pénzt kilopni ebből az országból!Nekünk maradt az afrikai bér és a rabszolgaság!
Mindegy ,hogy szakmunkás vagy mérnök vagy...a fizetésed az elvégzett munkáért alamizsna.A mindenkori magyar kormányokat sose érdekelte ,hogy a nép hogyis él,ők szétlopták amit csak tudtak,a népnek meg kegyesen emelték a minimálbért néhány ezerrel.
Nem kell itt politikai oldalakat keresni ,mert azok valójában nincsenek,csak is egy van,hogy aki hatalmon van az olyan törvényeket hozzon amivel a közös bizniszök mehet tovább zavartalanul.Szerintem ez a nagy magyar valóság,a többi csak színjáték !Fogságba estünk a saját hazánkban!

Fejesrob 2013.05.26. 19:14:01

@Ándi bácsi: Épp a cikkből derül ki, hogy kénytelenek voltak betenni. Ez az IMF hitel eleve egy kényszerhelyzet, Gyurcsányt Orbánék helyében ezért felelősségre vontam volna.

Amúgy is jó lenne egy olyan szabályozás, ami pld. a hitelfelvételt szabályozza. Vagy szankciókkal, vagy úgy mint a szlovákoknál, egy automatizmussal magát a hitelfelvételt korlátozza.

2llkedő 2013.05.26. 19:14:45

@Fejesrob: "Elkerülni azt, hogy eleve idáig eljussunk. Ezt végül is az a politika okozta, amelyik engedte elszállni az államháztartási hiányokat."

Nem ezt kérdeztem, hanem azt, hogy 2008-ban, amikor kitört a válság, mi lett volna a jó megoldás?

Jhonnyq 2013.05.26. 19:16:32

@Fejesrob: "Elkerülni azt, hogy eleve idáig eljussunk. Ezt végül is az a politika okozta, amelyik engedte elszállni az államháztartási hiányokat. "

Egy világazdasági válság volt 2008 -tól Nem?
Orbán kb ugyanúgy térdelt volna az IMF-nél ha akkor éppen ők vezetik az országot...

"Pld. 2002-ben bevezetni egy olyan törvényt, ami a szlovákoknál van"

Faszfejkém akkor már miért nem 98-tól kéred számon ezt a törvényt?
Mert olyan kurva fasza volt minden 2002-ig mi?
Egyre szánalmasabb amit ti fidesz bérencek összehordtok itt!!!

zombika 2013.05.26. 19:17:03

@Ándi bácsi: Ez mekkora hülyeség már. Én Dániában vagyok, az egyik legdrágább EU tagországban, és még az itteni rendkívül magasnak tartott áfa-nál (25%) is magasabb a magyar.(Németo - élelmiszer áfa 7%.) Ráadásul az itteni minimálbér kb 4-500k HUF-nak felel meg. Pofátlan árak vannak Magyarországon.Hiába kardoskodsz a vezéred mellett, kifosztják az országot és tönkreteszik az embereket. Szerinted miért választott több mint félmillió munkaképes,dolgozni akaró magyar másik országot lakhelyéül? Nyilván mind hülye. És csak hogy tudd, nem mindenki mosogat, és aki igen, az is jól teszi.

hackbard.celine 2013.05.26. 19:18:37

@Ándi bácsi: olvasni is meg kéne tán tanulni:
"Amennyiben nem forint-, hanem devizahitelt vált ki az IMF-forrás, akkor gyökeresen más a helyzet, hiszen azzal az államadósság devizaszerkezete nem változik, a jegybanki devizatartalékok és az állam devizabetétei pedig egyaránt csökkennek."
Vagyis? Forintadósságot váltott volna ki? Nem tudni erről.
A legutóbbi infó, hogy devizából vettek MOL részvényt.
Az IMF országkvótát pedig épp a fidesz kormány emelte a jelentősen, szóval volt dörgölőzés a gonoszhoz. :)

high up! 2013.05.26. 19:18:55

@Fejesrob: "A devizahitelezés 2008 után terjedt el igazán"

Ez nem igaz. A devizahitelezés 2004-től indult be, köszönhetően annak, hogy 2003 novemberében a ballibsik valuta válságot hoztak megint az országra. Ennek kivédéséhez kellet az alapkamatot 12%-ra emelni. Mivel a bizalmatlanság tartós volt, és ezáltal az alapakamat magas szinten ragadt be évekre, ezt orvosolták a kerbankok a devizahitellel. Logikus lépés volt, hiszen forint kamatok mellett nem tudtak volna forgalmat csinálni (magyarul: prémiumot a vezér rétegnek). Ekkor kezdtek átállni a devizahiterlezésre 2004-től. Igazából azonban csak 1-2 év múlva robbant be, de akkor már hírhedten, mindenféle kockázat elemzés nélkül hiteleztek a bankok (magyarul: dőlt a célprémium a vezérek zsebébe). Járai 2007 tavaszán leköszönt, a devizahitel arány még nem volt veszélyes arányban az összes hitelhez képest, valahol 12%-on állt, ha nem tévedek. Az első USA bankválság is csak egy fél év múlva jött, így Járairól el lehet mondanni, hogy alatta még elégséges kontroll alatt volt a hitelkérdés. A nagy probléma 2007-tól jött, amikor a maszop meg Simor semmit nem reagáltak az első globális pénzügyi válságra, majd 2008 októberében újra pénzügyi és valuta válságot jelentettek. Innentől kezdve már magától a forint leértekelődéstől emelkedett exponenciálisan a devizahitel állomány. Se eddig, se ezután nem tett Simor meg gyúrtcsány semmit sem ezen probléma ellen.

2013.05.26. 19:20:21

@Ándi bácsi:

"+ nem lehetett szabadon elkölteni, csak az ukáz szerint. "

Gondolom a MOL csomag az "ukász" szerint volt, ugye? :)))

Nero Bianco 2013.05.26. 19:21:39

@Fejesrob:
"Ezt végül is az a politika okozta, amelyik engedte elszállni az államháztartási hiányokat. "

Ehhez képest a fidesz 2006-2009 között nekiment minden olyan kormányzati intézkedésnek, ami az AHT hiányát csökkentette.
Plusz a fideszes önkormányzatok tökig eladósították magukat devizában 2008-ig.
Gyakorlatilag nagy verseny ment, melyik önkormányzat adósodik el jobban.

De ezzel együtt a magyar gazdaság mai 5 legnagyobb problémájába nem tartozik bele az államadósság mértéke.

ob.szerver 2013.05.26. 19:22:14

@Jhonnyq:

"Elmennek a büdös picsába de azok is akik ennek tapsikolnak..."

Az a bajod, hogy leragadtál egy materiális szinten, miközben a fidesztudatú hívők már nem foglalkoznak a földi hívságokkal és a számukra az orbánimádat már egy transzcendens, spirituális kérdés.

2013.05.26. 19:24:18

@Ándi bácsi:

"Az IMF hitel jó részét betették a jegybankba tartaléknak, amire megint kamatot kellett fizetni. Igy kb. az alapkamatra rúgott a teljes ktg."

Ez a mondatod pedig értelmezhetetlen.
Kétszer fizetünk kamatot ugyan arra a devizára?

high up! 2013.05.26. 19:25:54

@zobod: "Az NGM már kb. másfél éve publikálja a GDP arányos adósság értékét, hogy az MNB utólagos, negyedéves jelentéseinél naprakészebben is legyen az adat"

Te most már sokadszorra nagyon hülye fidióta! Magaro-on csak két szervezet van, amelyik statisztikai adatokat szerkeszthet és megjelenthet, ez a KSH és MNB. A te atomsérült Hülyegyurid az NGM-ből csak innen vehet át. Ha Hülyegyurid más adatot közöl, mint ez a két intézmény, akkor HAMISÍTJA az amúgy nemzetközileg sztandardizált adatokat.

LallyPop 2013.05.26. 19:26:37

@zombika: Ellenben az pénzromlás most a legalacsonyabb az elmúlt 15 évben hülyeségeket beszélsz. Az árak-bérek aránya semmivel sem pofátlanabb mint az eddigi kormányok idején.

A pozsonyi ingatlanárak pedig a buapestinek a duplája, prága dettó.

Az étolaj, tojás, rizs ára infláció fölött emelkedett az elmúl években mindenhol, dániában is.

gnme 2013.05.26. 19:27:18

@zombika: én arra gondoltam egyszer, mikor átadtak vagy ötkiló rajzot árajánlatra (amit később baxtak megrendelni az áttételes magyar alapanyag árak miatt), hogy azt mondom a leendbeli vevőnek: te, figyumá bazzegh' inkább elmennék fát szedni az erdőbe .. mer az jobban fizet

2013.05.26. 19:28:06

@Ándi bácsi:

A pontosanhoz ennek nem sok köze van! :)

LallyPop 2013.05.26. 19:29:37

@Jhonnyq: 'Faszfejkém akkor már miért nem 98-tól kéred számon ezt a törvényt?
Mert olyan kurva fasza volt minden 2002-ig mi?'

- Az emelkedő GDP és a csökkenő adósság elég fasza kombó. Nem is volt ilyen kombó azóta se, hacsak a 2013 harmatos első negyedévét nem számoljuk, de ez még tán korai lenne.

LallyPop 2013.05.26. 19:31:16

@MikeBoy: Igen, 2x fizetünk kamatot. Le is vezessem?

Az IMF hitel nagy része a kerbankokhoz kerül. Ők beteszik az MNB-be a kötelező tartalékba, amire az MNB kamatot fizet nekik.

Netuddki. 2013.05.26. 19:32:57

@zobod: "Az IMF mentes, a körülményeket maximálisan kihasználó, a falig elmenő szuverén költségvetési és monetáris politika támogatása miért trollkodás?"

Fidesz propaganda nyomatása bizony trollkodás a javából...

2013.05.26. 19:33:54

@Ándi bácsi:

Melyik hitel az, aminek a nagy része nem a bankokhoz kerül?

Fejesrob 2013.05.26. 19:33:58

@Nero Bianco: Ez Gyurcsányék felelőssége. Amikor a ballibsik annak idején itt az Indexen sírtak, hogy Orbánék nem engedik Gyurcsányt kormányozni, körbe röhögtem őket.

Ahogy most azokat röhögöm körbe, akik most sírnak, hogy Bajnaiék és az EU nem engedi Orbánékat kormányozni.

A kormánypártok oldják meg, különben ugrik a szavazat.

LallyPop 2013.05.26. 19:35:29

@MikeBoy: Az állampapír kibocsátás pl.

Fejesrob 2013.05.26. 19:35:51

@kovi1970: Az IMF mentes, a körülményeket maximálisan kihasználó, a falig elmenő szuverén költségvetési és monetáris politika támogatása miért a fidesz propaganda támogatása?

Minden normális ember IMF mentes, a körülményeket maximálisan kihasználó, a falig elmenő szuverén költségvetési és monetáris politikát szeretne.

Szerintem még te is.

2llkedő 2013.05.26. 19:37:19

@Fejesrob: "Ahogy most azokat röhögöm körbe, akik most sírnak, hogy Bajnaiék és az EU nem engedi Orbánékat kormányozni."

A kettő között nagy különbség van!
Az egyiknél egy minimális koalíciós többség volt, a másiknál 2/3-os többség van. A 2/3-os többsé tényleg ne rinyáljon!

Nero Bianco 2013.05.26. 19:39:05

@high up!:
"2003 novemberében a ballibsik valuta válságot hoztak megint az országra. Ennek kivédéséhez kellet az alapkamatot 12%-ra emelni."

Ezt komoly közgazdászok vagy százszor cáfolták.
Azt a kamatemelést nagyjából Járai elbaxta, és ezzel tolt is egy nagyot az AHT hiányon úgy, hogy az árfolyamcélt meg nem érte el.

hackbard.celine 2013.05.26. 19:39:46

@Ándi bácsi: "pénzromlás most a legalacsonyabb"
Igen, pont eddig tart a populizmusra fogékonyak agyműködése.
Nem zavar, hogy az szja csökkentés óta 12% feletti a pénzromlás teljes mértéke.
Nem zavar, hogy a 2012-es éves adat 6% környéki volt és erről a bázisról csak a kierőltetett rezsicsökkentés tudta levinni (nincs fundamentális gazdasági alapja).
Ha holnap kormányzati utasításra 6 Ft lesz a tej és 3,60 a kenyér, akkor még alacsonyabb lesz az infláció, igaz, hogy megdöglenek a pékek és a tejipar.
Be fog árazódni a gazdálkodókra átterhelt sarc, sorra mennek majd tönkre a kkv-k, rúgják ki a munkavállalókat, mert a költségeket nem bírják kitermelni. A maradék pedig beépül az árakba és újra nagyot ugrik az infláció fél éven belül.
Kommunista-e vagy?

Fejesrob 2013.05.26. 19:44:08

@félázsiai 2llkedő: Szerintem pedig a kormánypárt ne rinyáljon. Nem kell ahhoz 2/3-ad, hogy a kormánypárt olyan gazdaságpolitikát folytasson, amilyet akar.

Nero Bianco 2013.05.26. 19:44:21

@Fejesrob:
Nem azt írtam, hogy nem engedték kormányozni, hanem azt, hogy a fidesz szembement minden hiánycsökkentő javaslatnak.

Ettől persze a kormány csökkentette a hiány mértékét, csak sokkal lassabban tudta, mint ahogyan egyébként lehetett volna.
De alapértelmezésben nem is pusztán a hiány csökkentése volt a cél, az pusztán csak eredményjelzője egy egészségesebb gazdaságnak sok más mutatóval együtt.
Önmagában meg nem mond semmit arról, hogy egy ország milyen állapotban van gazdaságilag.

Fejesrob 2013.05.26. 19:46:23

@hackbard.celine: Ez egy elv, ami igaz. De vannak mértékek, sőt a kormányok alkalmazzák is.

LallyPop 2013.05.26. 19:47:44

@hackbard.celine: Perszepersze. Sorra. csak mondom ugyanolyan a foglalkoztatás mint 2009ben. Szóval anyit zárnak be amennyit nyitnak.

2llkedő 2013.05.26. 19:48:53

@Fejesrob: Pedig ha népszavazgatások vannak, akkor nem a kormány kormányoz.

2llkedő 2013.05.26. 19:50:58

@Ándi bácsi: "Az állampapír kibocsátás pl."

Az ugye nem HITEL?

Fejesrob 2013.05.26. 19:53:00

@Nero Bianco: Te mit csinálsz, ha ellenzék vagy? Szembemész minden hiánycsökkentő javaslatnak. Hiszen nem a te felelősséged, nyugodtan lehetsz populista. Gyurcsány 2003-ban egy jókora állami leépítést akart végrehajtani, amit nem Orbánék, hanem saját pártja fúrt meg. Lett belőle végül 300 kirúgott APEH-es, aztán 1 év múlva 600-at kellett felvenni és kiképezni, mert Gyurcsányék kitalálták a vagyonelszámoltatást. Persze "nagyon okosan" nem összeg, hanem létszámkövetelmény volt, így csupa hajléktalant ellenőriztek, hiszen ezekkel 5 perc alatt lehetett végezni.

Szóval hagyjuk ezt, Gyurcsány ellensége legfőképpen ő maga és pártja, illetve az SZDSZ volt.

orvlat 2013.05.26. 19:53:28

@high up!: Statisztika szerint a gáz-vízszerelő, szobafestő stb. minimálbérre van bejelentve a saját bt-jébe. És olyan házban lakik, olyan autóval jár, amit bruttó 90e-ből ki lehet hozni, hát hogyne...

Fejesrob 2013.05.26. 19:53:34

@félázsiai 2llkedő: Magánügy. Most vajon miért nincsenek? Nem tilos.

2llkedő 2013.05.26. 19:54:04

@Ándi bácsi: """A szocialista úttal szemben, melynek alapvető jellemzői a hitelfelvétel, a szociális megszorítások és a gazdasági recesszió, a Fidesz a válságkezelés európai útját választaná."""

Hazudtak?

2llkedő 2013.05.26. 19:54:58

@Fejesrob: "Most vajon miért nincsenek?"

Mert még a fidesz agymosásából nem ébredtek fel a zemberek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.05.26. 19:58:04

@Fejesrob: Borzasztó nézni, hogy mint járatod le a jobboldalt... Nálam a háttérben most is a HírTv megy, szívom magamba a finoman szcizellált ideológiát, ami onnan árad. Te pedig - ahelyett hogy ezt tennéd így vasárnap este, - itt járatod le magad és mindenkit, akit képviselni próbálsz. Szörnyű, én mondom szörnyű.

2llkedő 2013.05.26. 19:59:08

@Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik:

Márai Sándor:
"Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a 'jobboldaliság' címkéjével ismert különös valamit; a tudatot, hogy ő mint 'keresztény magyar ember', előjogokkal élhet e világban; egyszerűen azért, mert 'keresztény magyar úriember', joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem 'keresztény magyar' vagy 'úriember', tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság igazi értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt harmincéves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rend előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a 'jobboldali, keresztény, nemzeti' világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül. (...) Ez a fajta soha nem változik meg. De amíg ezeknek szavuk van vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet."

Nero Bianco 2013.05.26. 20:00:04

@Fejesrob:
"Te mit csinálsz, ha ellenzék vagy? Szembemész minden hiánycsökkentő javaslatnak."

Egy frászt, ez csak az ilyen egybites parlamenti rendszerben van így, mint a magyar.
Magyarország nagyon szépen megmutatta, hogy milyen politikai diszfunkcionalitást és elképesztően hibás döntéseket eredményez az, ha minden párt csak és kizárólag négyéves ciklusokban gondolkodik, és pusztán csak az határozza meg egy kérdésben az álláspontját, hogy kormányon van vagy ellenzékben, a józan ész pedig a döntésekből kizárva.

Magyarország belátható időn belül nem fogja kiheverni azt, ami 2000-2014 között történt és történni fog.

LallyPop 2013.05.26. 20:00:18

@félázsiai 2llkedő: Nem hazudtak.

Ha felveszel X hiteltés X+1-et, akkor az azt jelenti hogy nem hitelfelvételből próbálsz gazdálkodni. Ezt csinálta mind2 Orbán kormány.

Ellenben ha X+1 hitelt veszel fel, és Xet fizetsz vissza, az a szoci út, a mesterterv...:)

Nero Bianco 2013.05.26. 20:01:05

@Fejesrob:
"Gyurcsány 2003-ban egy jókora állami leépítést akart végrehajtani"

Sportminiszterként?
Vagy hogy?

2llkedő 2013.05.26. 20:02:13

@Ándi bácsi: Te mondtad, hogy az államkötvény hitel. Akkor most hogy is van? Államkötvénnyel (hitellel) fizetjük a másik hitelt.

Fejesrob 2013.05.26. 20:02:28

@félázsiai 2llkedő: Most te ezt tényleg komolyan gondolod? Eleve az emberek többsége nem fideszes, én sem vagyok az. Vannak pozitív és negatív dolgok, 4 év végén pedig összegzi az ember és természetesen összehasonlítja az alternatívákkal.

Tényleg magánügy, én aztán magasról szarom le szembenéz e magával a ballibsi vagy nem, de elég nyilvánvaló, hogy egy hatalmas bizalomvesztésről van itt szó. Ezzel nem azt akarom, mondani, hogy orbán mindent olyan nagyon jól csinál, de ő nem szenvedett el akkora bizalomvesztést mint Gyurcsányék. Látod, hogy sarcolja a népet és mégis bíznak benne, hogy nem IMF hitel lesz a vége, hanem adócsökkenés.

Azaz Orbán simán megteheti hogy Bajnaizik, de szerintem Bajnai nagyon nem, hogy Orbánozik.

Fejesrob 2013.05.26. 20:03:29

@Nero Bianco: Akkor később. Hozzáfértem forrásokhoz.

LallyPop 2013.05.26. 20:03:32

@félázsiai 2llkedő: Csak többet fizetünk vissza mint amennyit felveszünk.

Ez a különbség.

2llkedő 2013.05.26. 20:05:11

@Fejesrob: "Látod, hogy sarcolja a népet és mégis bíznak benne, hogy nem IMF hitel lesz a vége, hanem adócsökkenés."

Egy esetleges válság esetén nem tudom mi lenne? Persze a kincstárban most már van tartalék, köszönhetően a Gyurcsány-Bajnainak és az IMF hitelnek.

zobod 2013.05.26. 20:06:41

@high up!: ez a koncentrált ostobaság, amit kiszenvedtél magadból macskajancsi, mennyiben támasztja alá állításod, hogy az NGM adata téves? Ha szerinted nem tehet közzé ilyen adatokat az NGM, hát jelentsed fel őket. Viszont ebből nem következik, hogy az adat téves. Függetlenül attól hogy mit gondolsz, ha követnéd figyelmesen az NGM adatát, akkor azt a - számodra bizonyára meglepő - észrevételt tehetnéd, hogy nincsen érdemi eltérés az MNB utólagos tényadatokat tartalmazó negyedéves összegzéseivel. Persze ehhez fidesz-fóbiádtól mentesen kellene megfigyelned a téged körülvevő világot viszonylag hosszabb időn keresztül, és nem úgy tűnsz, mint akinek ez menne.

Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy milyen hiteles referenciának tekinted a már Matolcsy elnöksége idején publikált MNB adatokat. Vigyázzál, nehogy akoltársaid NER konform megalkuvónak tartsanak.

2llkedő 2013.05.26. 20:08:27

@Ándi bácsi: "Csak többet fizetünk vissza mint amennyit felveszünk. "

A központi költségvetés adóssága
2013.04.30 21 756,9 Mrd Ft
változás 1 036,8 Mrd Ft
2012.12.31 -hez képest.

A manyup lenyúlásáról meg ne is beszéljünk.
Mielőtt el kezdenél magyarázkodni, hogy az dehogy is, közlöm, hogy azt a hárommilliárdot nem Piktor gyűjtötte össze, hanem az előző kormányok. Ebből adódóan Piktor lenyúlta azt a pénzt.

zobod 2013.05.26. 20:08:41

@félázsiai 2llkedő: "A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt" (Márai)

Fejesrob 2013.05.26. 20:08:42

@félázsiai 2llkedő: Te javíthatatlan vagy. Köszönhető ez inkább annak, hogy Orbánék szinte azonnal elkezdték sarcolni a népet és a multikat.

hackbard.celine 2013.05.26. 20:11:45

@Ándi bácsi: "Az IMF hitel nagy része a kerbankokhoz kerül. Ők beteszik az MNB-be a kötelező tartalékba, amire az MNB kamatot fizet nekik."
Jázusmáriaszentszíve!
Ennyire idiótaként kommentelsz a bankrendszerről???
Tegyük fel, hogy a lehívott IMF hitelt az MNB forintra váltva továbbadta a kereskedelmi bankoknak, akik - FIGYELJ!!! - kamatot fizettek ezért. A jegybanknak.
Nincs olyan nemzeti bank, amelyik a kihelyezett forrásai után nem kamatot kér, hanem fizet, kivéve ha negatív az alapkamat, de ott olyan deflációs nyomás kellene legyen, amire még a japán banki rendszer sem volt képes.

high up! 2013.05.26. 20:14:20

@Nero Bianco: ""2003 novemberében a ballibsik valuta válságot hoztak megint az országra. Ennek kivédéséhez kellet az alapkamatot 12%-ra emelni."

Ezt komoly közgazdászok vagy százszor cáfolták."

Írd már ide azoknak a "komoly" közgazdászoknak a nevét! Meg azt is, hogy hol publikálták magvas levezetéseiket.

Előre borítékolom, hogy inkább tökön fogd szúrni magad, de nem jön válasz.

LallyPop 2013.05.26. 20:16:17

@félázsiai 2llkedő: A manyup nem is tartozik ide, a GDP arányában nem rossz az aktuális adósság:

www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/adossagnyomas-mero@hackbard.celine: Nem kihelyezett forrás, hanem berakott betét. Talán azért.

LallyPop 2013.05.26. 20:16:57

@MikeBoy: Nincs ingyen tanóra, misimókus.

2013.05.26. 20:19:56

@Ándi bácsi:

Ne blöfföljünk, jó?
Ha valamire nem tudsz válaszolni, akkor dobd be a törülközőt inkább, mint átváltasz abba, hogy hülyézd a másikat, hátha elfogadja azt, ami egyébként nem igaz...

LallyPop 2013.05.26. 20:20:44

@MikeBoy: Milyen jogon kérdezgetsz, makimajom?

Jhonnyq 2013.05.26. 20:21:15

@Nero Bianco: A dátumokkal nem foglalkonak a pártközpontban:)

Nero Bianco 2013.05.26. 20:24:32

@high up!:
"Meg azt is, hogy hol publikálták magvas levezetéseiket. "

www.penzugykutato.hu/files/A_botranyok_eve.pdf

high up! 2013.05.26. 20:25:45

@orvlat:

Csak nem fektetett még le anyukád aludni? Munkanélküliségi adatokról volt szó öcsi, nem pedig a kislapátodról meg egyéb tereléseidről. Ha nem bírsz majd este aludni attól, hogy beszopatott orbánc meg hoffman rózsa a hazugságaikkal az értéktelen dilpomákról, az a te bajod. Te hittél ezeknek a kóklereknek nem én.

De tudod mit, legyen igazad: menj el majd érettségi után a jogi egyetem helyett váltókezelőnek (hiányszakma és hát természetes helyettesítője a jogászi pályának), és szard le a tényt, miszerint a diplomásoknak csak 4-5% munkanélküli, miközben a hiányszakmásoknál ez 12-15%.

hackbard.celine 2013.05.26. 20:26:27

@Ándi bácsi: azt állítod, hogy a kormány által megkötött IMF-EKB-Világbank forrást direktben a kereskedelmi bankok hívták le és berakták betétként az MNB-be kamatra?
Azt mégis hogy?

2013.05.26. 20:27:37

@Ándi bácsi:

Milyen jogon? :))
A különböző vitákban csak állítások vannak és nincsenek kérdések?
Néha egy kérdés egyszerűbben vezeti rá a másikat arra, hogy nincs igaza vagy legalábbis nem igazán tudja, hogy mit beszél.
Ha jól látom, te a második totál egyszerű kérdésnél dobtad be a törülközőt.
Nincs ezzel baj, de ne húzd fel magad.

LallyPop 2013.05.26. 20:29:42

@hackbard.celine: Ez történt, nyilván nem az egész összeggel.

LallyPop 2013.05.26. 20:30:13

@MikeBoy: Neked semmit sem állítottam, így fingom sincs mit szeretnél.

2013.05.26. 20:33:53

@Ándi bácsi:

Rövidtávú memóriazavar? :))

"Melyik hitel az, aminek a nagy része nem a bankokhoz kerül?"

"Az állampapír kibocsátás pl. "

Miért is?

hackbard.celine 2013.05.26. 20:34:24

@Ándi bácsi: az az egyszerű tény nem zavar össze, hogy sem az EKB, sem a Világbank, sem az IMF nem nyújt közvetlen hitelt kereskedelmi bankoknak?

Jhonnyq 2013.05.26. 20:34:58

@zobod: Igaza van Márainak de a kommunista kifejezést inkább kommunista típusnak hívnám.
Pusztán azért mert a fidesz néhány törekvése nem csak nyomokban hasonlít kommunista elemekre.

"egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt"

Ez pedig tökéletesen kifejezi Orbánék jövőjét.

high up! 2013.05.26. 20:38:38

@Nero Bianco:

Mondtam én barátom, hogy hülyét fogsz csinálsz magadból. Petschnig közgazdasági tudásán csak az nem röhög már vagy 15 éve, aki visszafojtja magába. A monetarizmushoz meg sohasem értett. Kéri László meg ugye ennek a nulla tudásnbak a nulladik hatványa. Ez a kettő már Horn idejében nagyon lejáratta magát a szakmában a sorozatos párt orientált hazudozásaikkal.

Annyit még tudjál a nagy igyekezetedben barátom, hogy amikor már értelmetlen volt kitartani és a csillagot is lehazudni a maszopért (2009 után), akkor petschnig úgy védekezett az elkúró kurzushoz való vakhűségét firtató kérdésre, hogy hát ő egyszer megmondta, hogy nem lesz jó a 2002-es osztogatás, de hát utána nem akarta kritizálni a pártját, mert akkor azzal Orbán járt volna jól. Ezért koncentrálta minde erejét a fidesz meg Járai elleni hazudozásaiba.

Érted barátom, hogy mennyire perverz, amikor ilyen 15 éve erkölcsi, szakmai döglött tetemeket hordassz ide bizonyításként?

2013.05.26. 20:41:37

@hackbard.celine:

Erre gondol a cikk alapján, de ez több sebből vérzik:

"Ez a plusz kötelezettség elsősorban abból adódik, hogy a lehívott eurómilliárdokat forintra váltó jegybanknak ezt a magyar gazdaságba hirtelen bekerülő plusz forint forrást le kell kötnie - ellenkező esetben a monetáris logika szerint inflációs nyomást okozhatna -, az így lekötött forintokra viszont a jegybanknak kamatot kell fizetnie."

hondamonda 2013.05.26. 20:46:24

@hackbard.celine: "nem a jövedelmeket terhelő adók magasak, hanem a jövedelemszint alacsony."

Pont az a baj, hogy az adok magasak. Az elomunkat terhelo adok teren az orszag az EU-n belul dobogos helyezesu. A hasonlo fejlettsegu (pl volt szocialista) orszagok kozott pedig egyertelmuen elso. Ehhez parosul egy hihetetlenul bonyolult jogrendszer, az orszag lehetosegeihez kepest tulzottan bokezu szocialis ellatorendszer, rendkivul rosszul mukodo, pazarlo allami szolgaltatasok es korrupt vezetes. Ez all az orszag lecsuszasanak a hattereben.

"Mert nem látsz tovább a hitednél, hogy neked ez most jár, ugyanis megérdemled. Emlékezz erre 7-8 év múlva."

Konyorgom!! Mi jar, ha nem az a penz, amit en termelek meg? Szerinted ebbol az allam tobbet erdemel mint en? En minden forint jovedelmem utan adozok es az atlag tobbszorosevel jarulok hozza a koz terheinek viselesehez. Mit varsz meg tolem? A magasan kvalifikalt munkaeroben latod a kitoresi pontot, mikozben eluldozned oket tisztessegtelen merteku elvonassal?

Talan a kiadasokat kellene a bevetelekhez igazitani es nem forditva..

hondamonda 2013.05.26. 20:48:14

@hackbard.celine: "nem a jövedelmeket terhelő adók magasak, hanem a jövedelemszint alacsony."

Pont az a baj, hogy az adok magasak. Az elomunkat terhelo adok teren az orszag az EU-n belul dobogos helyezesu. A hasonlo fejlettsegu (pl volt szocialista) orszagok kozott pedig egyertelmuen elso. Ehhez parosul egy hihetetlenul bonyolult jogrendszer, az orszag lehetosegeihez kepest tulzottan bokezu szocialis ellatorendszer, rendkivul rosszul mukodo, pazarlo allami szolgaltatasok es korrupt vezetes. Ez all az orszag lecsuszasanak a hattereben.

"Mert nem látsz tovább a hitednél, hogy neked ez most jár, ugyanis megérdemled. Emlékezz erre 7-8 év múlva."

Konyorgom!! Mi jar, ha nem az a penz, amit en termelek meg? Szerinted ebbol az allam tobbet erdemel mint en? En minden forint jovedelmem utan adozok es az atlag tobbszorosevel jarulok hozza a koz terheinek viselesehez. Mit varsz meg tolem? A magasan kvalifikalt munkaeroben latod a kitoresi pontot, mikozben eluldozned oket tisztessegtelen merteku elvonassal?

Talan a kiadasokat kellene a bevetelekhez igazitani es nem forditva..

Fejesrob 2013.05.26. 20:51:06

@hondamonda: Az a gond, hogy nem biztos az, hogy meg tudod tenni. Csökkented az állami alkalmazottak számát? Sokkal már nem tudod.

Inkább az a gond, hogy a sok adót nagyon kevés ember fizeti. Orbán gondolkodása nagyon jó ebben az ügyben, csak éppen nem tudta (tudja) megvalósítani. (Munkanélküliség csökkentése).

hondamonda 2013.05.26. 20:51:44

@Fejesrob: A faluszeli cigany izzadjon meg az ennivaloert. Korhatar alatt senki ne kapjon egy filler nyugdijat sem. Az alrokkanton hajtsanak be minden fillert visszamenoleg...

high up! 2013.05.26. 20:53:25

@zobod:

Kérd el anyukádtól a cumit öcsike, aztán mehetsz aludni. Álmodj munka alapú társadalomról meg gyorsnaszádról. Meg 5%-os GDP növekedésről. Meg szabadságharcról. Meg Ázsiai csatlakozásról az EU helyett. Persze a csatlakozás nem Szingapúrhoz lesz hanem Szibériához.

Hidd el szánalmaska, hogy rengeteg vakhű és agyhalott bolsit meg libsit láttam az elmúlt 10 évben a neten. Úgyhogy kívülről ismerem ezt a hasznavehetetlen, kártékony fajtát.

Na most el lehet mondnani, hogy 2010 után ennek az állattípusnak a szerepét átvettétek ti fidióták.
Nem mondom, 2011 közepéig-végéig még lehetett reménykedni fidesz szimpatizásként, hogy vezér elvtárs csak viccelt, amikor hulladék komcsikból alapított egy primitív, bunkó tudású kormányt és még a ballibsiknél is primitívebben bánt az országgal meg az emberekkel.

De 2011 végétől kiderült, hogy nem, ezeknek küldetés tudatuk van a primitív agyukkal. Ezek után a normális emberek leléptek a fiesztől és már csak a ti jellemtelen, agyhallott fajtátok tart ki emellett a banda mellett. Úgyhogy most már több mint 10 éve ismerem a fajtátokat, az egyetlen különbség hogy egyszer szegfű szinetek van, aztán narancs.

Mondtam, egyesüljetek (mert egy a véretek), aztán legjobb lenne az országnak titeket en bloc kieemelni és áttelepítebni Szibériába. A maradékkal meg az ország 4-6 éven belül ismét a térség éllovasává válna.

2013.05.26. 20:54:42

@high up!:

Ez a stílus standard nálad vagy valami kiverte a biztosítékot így vasárnap este? :)))

hondamonda 2013.05.26. 20:56:28

@Fejesrob: Leginkabb az ujraelosztast kell levinni a versenytarsainkhoz hasonlo szintre. Kell meg kicsi, hatekony allamszervezet egyszeru adorendszer, kiszamithato gazdasagpolitika, kompetens vezetes, stb, stb.

2013.05.26. 20:59:04

@hondamonda:

Ez ortodox rizsa. Nem nyerő... ;)

Nero Bianco 2013.05.26. 21:00:29

@high up!:
Egyetlen, a témába vágó értékelhető cáfolatot nem hoztál, pusztán érzelmi megnyilvánulásokat.
Ezzel nem lehet mit kezdeni.

hondamonda 2013.05.26. 21:01:47

@MikeBoy: Hat biztosan nem nyernek vele valasztast. :)

Jhonnyq 2013.05.26. 21:03:38

@hondamonda: Ez így csak egy sajátos utópia...
Megcsinálni lehetetlen ha egymás ellen vagy a másikat elnyomva politizálnak az országban...

Fejesrob 2013.05.26. 21:04:03

@hondamonda: Most ha nem is 100%-san de tényleg az van, hogy a faluszéki cigány megizzad az ennivalójáért és korhatár alatt sincs már nyugdíj már ez is valami haladás.

Itt valami nagyobb kellene és én úgy látom, az EU-ban nincs több kereskedelmi lehetőség egy komolyabb váltáshoz. Azaz nem 2000 disznóval kellene többet eladnunk, hanem 400.000-et és ezt az EU eleve nem veszi fel.

Nem tudom mennyire jönnek be Orbán keleti tapogatódzásai, de nincs más út. Ha ez nem jön össze, marad a csőd, ilyen magas államadósságot nem lehet hosszútávon hitelekkel, extra magas adókkal, és multik adózásával kezelni, gyakorlatilag 1994 óta megszorítások vannak.

zobod 2013.05.26. 21:04:28

@high up!: nyafogsz mint egy fürdőskurva. Választani nem az ideálokból, hanem a szavazólapon lévő jelöltekből lehet, a többihez képest legjobbat. Ha nem tetszik, a választék, majd nem mész szavazni. Nem erről beszéltünk.

hondamonda 2013.05.26. 21:06:35

@Fejesrob: "Inkább az a gond, hogy a sok adót nagyon kevés ember fizeti. Orbán gondolkodása nagyon jó ebben az ügyben, csak éppen nem tudta (tudja) megvalósítani. (Munkanélküliség csökkentése)."

Ez a rablo allam kovetkezmenye. Malta utan nalunk a legalacsonyabb az aktivitasi rata. Aki tud, az menekul a fojtogato adopres alol. Orban tul gyava ahhoz, hogy valodi megoldast adjon a problemara.

orvlat 2013.05.26. 21:07:11

@high up!: Sokan sírnak, hogy milyen élhetetlen Mo. a zorbán vagy komcsik miatt. Szerintem mindenkinek magába kéne nézni. Olvasd vissza a kommentjeimet: én mikor személyesketem veled? Mikor mínősítettelek, sértegettelek?
És igen, Orbántól függetlenül úgy gondolom, hogy az országnak nincs sem lehetősége, sem szüksége ennyi értéktelen diplomát kiadó felsőoktatási intézményre.

hackbard.celine 2013.05.26. 21:08:54

@hondamonda: Érts már meg egy tök egyszerű dolgot: ha a kormányváltás óta nem nőtt a GDP, nem magasabb a saját magad által megtermelt hozzáadott érték, akkor miért indokolt a magasabb jövedelem? Az alacsonyabb adó miatt? Az nem hiányzik a költségvetésből?
Akkor lenne jogos a "követelésed", ha magasabb szinten teljesítene általad és a többi munkaválló által a teljes nemzetgazdaság. De akkor is csak lépésenként és arányosan.
Ebbe az irányba kéne haladni, minél magasabb szinten minél több hozzáadott értéket (profitot) termelve.
Máskülönben maradsz munkásparaszt vagy zsellér.
Úgy néz ki sokadszorra sem érted a különbséget, nem arra vagy szocializálva, hogy megmérettess a nemzetközi munkaerő piacon és jobbnak találtass.
Neked elég ha befogják a pofádat egy kis apróval.
Aztán jövőre lesz ami lesz.
Kádár népe.

2013.05.26. 21:10:13

@orvlat:

"És igen, Orbántól függetlenül úgy gondolom, hogy az országnak nincs sem lehetősége, sem szüksége ennyi értéktelen diplomát kiadó felsőoktatási intézményre. "

Ezt hívják úgy, mint szubjektív gondolat.
Az objektív valóság, amit a statisztikák mutatnak viszont nem ez.

Fejesrob 2013.05.26. 21:16:53

@hondamonda: Ne hidd, hogy másoknál sokkal jobb a helyzet. A szlovákok már alig jobbak mint mi, de infrastruktúrájuk 20 évvel van elmaradva. Előnyük szinte csak az államadósság mértékében van. Infrastruktúra hiányában nem tudják az ipart keletre teríteni mint mi, Pozsony állítja elő az ország jövedelmének 64%-át.

A lengyeleket frankón megmentette az, hogy ott a multi részesedése jóval kisebb mint nálunk. Én is ebben "hiszek", mert a másik kitörési pont az lehet, hogy itt tartják azt a nyereséget amit a multi kivisz. A rezsicsökkentés pld. "okosan" a multi nyereségét csökkenti. El sem szabadott volna neki adni, ha már egyszer így alakult, akkor vissza kell venni, lehetőleg jó áron.

2013.05.26. 21:18:28

@orvlat:

Az igazság az, amire high up hivatkozott az jó statisztika.
Vagy a diplomások átlagkeretesete is jó statisztika.

Ebből a kettőből bőven levonható az a következtetés, hogy nincs igazad.

Fejesrob 2013.05.26. 21:18:48

@hondamonda: Persze, mert az állami állásokban legfőképpen fideszesek vannak. Ha elkezdi szűkíteni, ki fogja a szórólapokat előállítani, a helyére nyalni, ki szervezi meg a hütő-mágnes osztogató csapatot, stb.

Ezt szerintem lehet tekinteni egy állandónak.

hackbard.celine 2013.05.26. 21:19:11

@orvlat: te sem láttál még felsőoktatási intézményt belülről, legfeljebb fotón vagy youtube videón.
A bolognai rendszerben az akkreditáció nemzetközi, azaz átjárható az országok között minden megszerzett tudás, pl. ha osztrák fizika szigorlatod van, azt itthon elfogadják és viszont.
Minden intézmény rangjához szükséges a megfelelő oktatói gárda, nem létezhet egyetem megfelelő számú professzor nélkül.
A legnagyobb gond a műszaki és természettudományi felsőoktatás költségvetésének reálértéken lefelezése, a jogi és közgazdasági szakoktól a teljes finanszírozás elvonás.

orvlat 2013.05.26. 21:25:32

@MikeBoy: Átlagkereset? 1,5 millió minimálbéres országában? (A többi zsebbe "okosba".) Munkanélküliségi statisztika: rendben, a diplomások kisebb %-a munkanélküli. De milyen munkakörben dolgozik? Mind olyanban amiért muszály volt 3-5 évet lébecolni egy iszonyú pénzbe kerülő intézményben?

orvlat 2013.05.26. 21:28:14

@hackbard.celine: Szerintem veled sem személyeskedtem, vagy sértegettelek.
Egyébként pont a Miskolci Egyetemen szerzett tapasztalataim mondatják azt velem, hogy nagyon sokat be kéne zárni. Mind oktatói, mind hallgatói szinten. Megnézném hányan tudnák pl. onnan kihasználni a bolognai rendszert.

2013.05.26. 21:35:17

@orvlat:

El kellene döntened, hogy mivel van bajod.

"Átlagkereset? 1,5 millió minimálbéres országában? (A többi zsebbe "okosba".)"

Ez nem releváns az általunk vitatott kérdésben.

"De milyen munkakörben dolgozik?"

Szintén nem releváns.

"Mind olyanban amiért muszály volt 3-5 évet lébecolni egy iszonyú pénzbe kerülő intézményben? "

Ezek szerint jó a diplomás, csak sokat tanul és kevesebből is szerezhetne diplomát?
Lehet, de attól még diplomás marad....

Azonkívül:
"egy iszonyú pénzbe kerülő intézményben"

Mi az, hogy "iszonyú" pénzbe kerülő?
Ez pl. a tipikusan hatásvadász, de semmilyen valós információval nem bíró érv vagy ahhoz hasonló.
Szintén tipikusan a politikusok sajátja.
Javaslom, ne használd! ;)

különvélemény 2013.05.26. 21:36:05

Mi ez?
Demagógia gyűjtemény blog?
Nyelvtannácik' leírhatják helyesen is az előző mondatot. :P

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 21:40:52

Geci jó útra léptek kivételesen, és merő kényszerűségből.
Még nem tudják ők sem...

zombika 2013.05.26. 21:40:54

@Ándi bácsi: Már megint ez a duma hogy a másik párt alatt is szar volt. FOGJÁTOK MÁR FEL HOGY EZ NEM LEGITIMÁLJA A FIDESZ BŰNÖZŐ ÉS DIKTATÓRIKUS MÓDSZEREIT! A jó Isten verjen már egy kis értelmet abba a narancsszínbe borult agyatokba. A politika olyan mélyen beleivódott már a mindennapjaitokba hogy mindent ahhoz mértek. Aki nem a ti dalotokat zengi az komcsi,bolsi,libsi. Könnyebb így elviselni hogy baromi rossz lóra tettetek? Most már dacból is kitartotok? Vagy nektek mi a f@sz bajotok van a normális emberi élettel? Tényleg az lenne a jó ha a fideszes párt és a Tekintetes Nagy Dakota Főnők által előirányzott biorobot életet kellene élni? Megmondják majd hogy hány malacot elljen a disznó? Fantasztikus szinten megy az ország lerablása, amit elbújtatnak (épp hogy) egy csomó pártállami maszlag meg kreált ellenség mögé. És ezt ti nem csak elhiszitek, hanem még kardoskodtok is mellette.

Fejesrob 2013.05.26. 21:40:56

@orvlat: Ebben van valami. Az a gond, hogy az oktatók körében nincsen versenyhelyzet. Vagy pld. olyan kreditrendszer mint más szakmáknál.

Persze vannak nagyon jó oktatók is.

orvlat 2013.05.26. 21:44:44

@MikeBoy: Átlagkereset statisztikára hivatkozol.
Hát hogyne lenne releváns, hogy hivatalosan 1,5 millióan (A statisztikába beszámoltak fele) 90E ft-ot kap,de valójában ennél sokkal nagyobb a jövedelme, Így persze hogy a diplomás átlagkereset a nagyobb (Mondom: a statisztika szerint, ami fals alapokon nyugszik.)
Szerintem a másik része is érthető: miért kell diplomát szerezni, ha ezt nem igénylő munkakörben helyezkedik el utánna?

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 21:47:20

@zombika: Elragadnak az érzelmeid,nem tudsz logikusan és ésszerűen gondolkodni.Nem minden szar,ami annak látszik.
Na meg a blog is túl van lihegve rendesen.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.05.26. 21:53:21

1 m munkahely :) fura, hogy ennyien benyelték :)

2013.05.26. 21:53:39

@orvlat:

Honnan veszed azt, hogy a diplomások nem kapnak arányosan több pénzt zsebe, mint a nem diplomások?

"Szerintem a másik része is érthető: miért kell diplomát szerezni, ha ezt nem igénylő munkakörben helyezkedik el utánna? "

Magyarul azt állítod, hogy az egész kevesebb a diplomás munkanélküli, mint a nem diplomás arra vezethető vissza, hogy (rengeteg olyan eset van) habár nem igényel egy munkakör diplomást, de mégis inkább a diplomást veszik fel, hogy aztán többet is fizethessenek neki (hisz az átlagkeresetük tudjuk magasabb).
Ezek nem igazán megalapozott érvek és akkor nagyon enyhén fogalmaztam.

zombika 2013.05.26. 21:58:12

@hot-spot: Sajnos mára Magyarország egésze egy nagy politikai valóságshow lett. Semmi másról nem szólnak a mindennapok, az emberek gyűlölködnek (és ez nagy részben Orbán politikai stratégiája miatt van így) mert szegények, flusztráltak és jövőtlenek. És igen, (még) kicsit kiborítanak az ilyen idióták, akik meg akarják magyarázni hogy ez tulajdonképpen jó.

orvlat 2013.05.26. 22:08:00

@MikeBoy: És te honnan veszed, hogy többet kapnak?;)
Én azt állítom, hogy felesleges gyenge minőségű oktatást biztosító, IC-professzorokkal felszerelt vidéki felsőoktatási intézményeket fenntartani, hogy az ott végzettek aztán a cégek által simán betanítható állásokban helyezkedjenek el.

nincs1itt 2013.05.26. 22:09:26

@gnme: Ha meg nem haragszol, akkor úgy tudom, hogy a diploma feltétele - elég régóta - egy nyelvből nyelvvizsga megléte.
Vagyis az általad emlegetett szakember, ha nem beszél nyelvet a magyaron kívül, akkor szépen elsikkad, mert nem tudja magát tovább képezni, lépést tartani az új eredményekkel a szakmájában... Elég nagy marhaság amit írtál.
Ha meg akkora agy, akkor nem is értem miért gond egy xaros nyelv elsajátítása.

nincs1itt 2013.05.26. 22:12:21

@Ándi bácsi: Kevesebb Bogár Lászlót és Drábikot olvass. Ajánlom helyette a tuggyukki Milton Friedman-t, tudod "New Deal" meg ilyen faxságok...
Olvass az alacsony jegybanki alapkamat veszélyeiről, recesszióban levő gazdaságban.

2013.05.26. 22:14:18

@orvlat:

Örülök, hogy a zsebbe fizetés kiesik az érvek közül! ;)

Én értem, hogy te mit állítasz, de ez a kérdés nem erről szól.
Van egy általános állítás a diplomások vs nem diplomásokra vonatkozóan. Azt a statisztikák egyértelműen mutatják.
És, ha jól látom, te bizonyos általában vidéki egyetemek minőségét kritizálod.
Ezzel semmi gond, DE! Ebből ne próbálj meg következtetést és főleg elvárandó akciót megfogalmazni az eredeti magasabb szintű diplomás vs nem diplomás állításra vonatkozóan, mert az fatal error.
OK? ;)

hackbard.celine 2013.05.26. 22:17:23

@orvlat: szerintem én sem személyeskedtem.

orvlat 2013.05.26. 22:19:16

@MikeBoy: De miért esik ki?
Egy olyan statisztikára hivatkozol (átlagkereset), amiről mindenki tudja, hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal. Milyen releváns következtetés vonható le egy totálisan hamis adatokból dolgozó statisztikából?

orvlat 2013.05.26. 22:24:02

@hackbard.celine: "te sem láttál még felsőoktatási intézményt belülről, legfeljebb fotón vagy youtube videón." Nem mintha az egyetemi diploma megléte befolyásolná az emberi minőséget, de ennek azért van egy személyeskedő éle. Én egyébként még a bolognai rendszer bevezetése előtt szereztem diplomát.

hondamonda 2013.05.26. 22:27:46

@hackbard.celine: Atyaeg te ezt komolyan gondolod?
A termelekenysegem megitelese es annak javadalmazasa a munkaltatomra tartozik. Ennek a javadalmazasnak tobb mint a felet elvenni tisztessegtelen rablas! Aki ezt akarja, az BEKAPHATJA! Az allam hosszu evekig elvette a berem kozel 60%-at. A szja csokkentes ezt az eppenhogy elviselheto 50%-ra vitte le.

2013.05.26. 22:29:41

@orvlat:

"Egy olyan statisztikára hivatkozol (átlagkereset), amiről mindenki tudja, hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal."

NEM!
Te hivatkozol arra, hogy mivel létezik feketegazdaság, azért az annyira torzítja statisztikát,hogy az állításod igaz lesz.

1. Még csak azt sem tudod, hogy a feketegazdaság (értsd zsebbe fizetés) a te érveid irányába torzít.

2. Tételezzük fel, hogy tényleg a te érveid irányába torzít és valóban a nem diplomások kapnak többet zsebbe.
Mit is jelent ez? Azt, hogy ha nem zsebbe fizetnék a nem diplomásokat, akkor még kevesebb lenne az átlagbérük! Vagyis amiről úgy gondoltad, hogy a te érved támasztja alá, az valójában ellenérv! ;)

hondamonda 2013.05.26. 22:31:32

@Fejesrob: A fidesztol nem varok mar semmit. Oriasi csalodas volt a tevekenyseguk. Nem eltek, hanem visszaletek a ketharmaddal.

orvlat 2013.05.26. 22:42:15

@MikeBoy: Én azt állítom semmilyen következtetés nem vonható le nemdiplomás/diplomás (valós) jövedelmi viszonyaira az átlagkeresetekből, mivel azt a bevallott jövedelmekből számolják. Nem állítom, hogy a nemdiplomások jövedelme magasabb, csak azt, hogy hamis adatokon alapuló statisztikából ez nem megállpítható.

hackbard.celine 2013.05.26. 23:09:22

@hondamonda: árulj egy egy dolgot: van most Magyarországon adó- és járulékfizető munkád, vagy csak úgy osztod az észt?

hackbard.celine 2013.05.26. 23:18:21

@orvlat: nem személyeskedtem. Statisztikailag kimutatható, hogy
- a diplomások keresete MAGASABB, több adót és járulékot fizetnek,
- a diplomások között kevesebb a munkanélküli
ÉS
- a munkanélküliek között nagyságrendileg kevesebb (5%) a diplomás
TáDÁÁÁÁ.
Tényleg nem értelek.

fzoli77 2013.05.27. 02:37:00

@orvlat:
"
Én azt állítom semmilyen következtetés nem vonható le nemdiplomás/diplomás (valós) jövedelmi viszonyaira az átlagkeresetekből, mivel azt a bevallott jövedelmekből számolják. Nem állítom, hogy a nemdiplomások jövedelme magasabb, csak azt, hogy hamis adatokon alapuló statisztikából ez nem megállpítható.
"

Tudod gravitáció sincs valójában. Csak idáig ahányszor leesett egy alma a fáról, az mind mérési hiba volt nem? :)

A történelem is csak fikció, vitatkozni is felesleges, hiszen mindenki, mindenről azt hisz amit akar. Hiszen van egy kiinduló, meg egy vég állapot. Aztán mindenki belemagyaráz valamit, hogy szerinte miért azt történt ami történt.

Ha javasolhatom akkor tiltsuk be teljesen a felső oktatást. Hiszen ha nem igazolható a különbség, ellenben +3-8 évet eltöltenek a diplomások az iskolában, ahelyett hogy dolgoznának és járulékot fizetnének, és ugyanakkor mehetnek nyugdíjba, az tiszta nemzetgazdasági veszteség. Mindenki jól jár - kivéve a tanárok. A könyveket is égessük el - egyébként is drágák nem? :)
És ez mind csupa, csupa nyereség - ennyivel is lehetne csökkenteni a rezsit.

Egyébként - csak hogy ellentmondjak magamnak -, ha jól rémlik akkor egy tanulmány szerint a régió/ágazat/pozíció fontosabb mint a diploma.
Vagyis egy Budapesti/Pénzügyi/Középvezető diploma nélkül többet fog keresni, mint egy Nyíregyházi/Mezőgazdasági/Főmunkatárs diplomával.

Viszont amikor megvizsgáljuk, hogy a régiók/ágazatok/pozíciók betöltésének valószínűségét, akkor megint azt fogjuk látni, hogy diplomával nagyobb az esélyed, mint diploma nélkül. Persze itt is vannak jellegzetes szórások - műszaki ágazatok versus. értékesítés / logisztika -.

És innen kezdődik az emberi hülyeség és a statisztika tagadása, esetleg precedens érvelés. Ugyanis azt hogy valami valószínűbb, azt nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag a valószínűbb eset fog megesni. Ha pedig kijön a kevésbé valószínű eset, akkor jönnek az okosok, akkor elkezdenek "érvelni" a hülyeség mellett és nem lehet nekik semmit se megmagyarázni.

De térjünk vissza egy kicsit az eredeti témára.
Tegyük fel:
1. Nincs eltérés a diplomás/nem diplomás fizetések között
2. HA nincs eltérés, akkor egy diplomás élete során 10-20%-al kevesebb vagyont tud felhalmozni, miközben a képzési ideje alatt is tetemes hátrányt halmoz fel, azon versenytársaival szemben, akik nem tanulnak tovább

Mindezekből az alábbi tendenciák kőrvonalazódnak a jövőre nézve:
1. Magyarország elmaradt régiói hatalmas fejlődés előtt állnak. A diplomások száma szerencsére alacsonyabb jelentősen, mint Budapesten. Vagyis jobban kihasználják azt, hogy az életük során hosszabb ideig keresnek annyi pénzt évente, mint diplomás társaik. Vesszen a férgese.
2. Ha Budapest és a diplomások nem ismerik fel, hogy gyerekeiknek tiszta veszteség a diploma, rövid időn belül a legszegényebb régió lehet Magyarországon. Teljesen érthetetlen, hogy a diplomás szülőknek miért nagyobb valószínűséggel lesz diplomás a gyereke. Ez botrány, hogy ezt a fogyatékosságot hagyja a társadalom, hogy a szőlők rákényszerítsék a gyerekre saját fogyatékosságukat.

JAJ:)

röhögő 2013.05.27. 04:29:48

@Nero Bianco: "Azt a kamatemelést nagyjából Járai elbaxta, és ezzel tolt is egy nagyot az AHT hiányon úgy, hogy az árfolyamcélt meg nem érte el. "
- Azt se feledd el, hogy az a kamatpolitika okozta a devizahitelek elterjedését, amelyek még az Orbánék által hozott 2001-es törvény tett lehetővé.

2llkedő 2013.05.27. 05:49:46

@Ándi bácsi: "A manyup nem is tartozik ide, a GDP arányában nem rossz az aktuális adósság:"

Kuszaszem féle matematikát nem ismerem. Én még a régi, hagyományosat tanultam.

"""Csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam."""
Sir Winston Churchill

2llkedő 2013.05.27. 05:51:43

@Fejesrob: "Te javíthatatlan vagy. Köszönhető ez inkább annak, hogy Orbánék szinte azonnal elkezdték sarcolni a népet és a multikat."

Mennyivel adta át a kincstárat Bajnai? Mennyi is volt a devizatartalék, és mennyi most?

2llkedő 2013.05.27. 07:29:14

@Fejesrob:
Korábban volt egy válaszod:
"Igen, a kormánytól elvárható az, hogy megakadályozza azt, hogy egy bizonyos típusú hitelt felvegyek. "

Nem, a kormánytól a lehetőség biztosítása várható el. A döntés mindig a tiéd! Ha adott egy ásott kút, akkor az nem azt jelenti, hogy bele is kell ugrani. Viszont nem zárathatja le senki, mert akkor a víz kivételének a lehetőségét is megszünteti.

Tételezzük fel, hogy nem következik be a válság. Szerinted mennyi devizahiteles panaszkodott volna amiatt, hogy sokkal jobban járt, mint az, aki forinthitelt vett fel?

A te elgondolásod szerint akkor a kormánynak be kellene hogy tiltsa a vállalkozást is, mivel az is kockázatos. Akinek nem jön be, azt a kormány miért nem segíti ki, úgy, mint a devizahiteleseket?

A felelősség mindig az egyéné, és nem azé, aki a lehetőséget adja.
Persze lehet, hogy egyszerűbb lenne az életed, ha mindig megmondanák, hogy mikor mit csináljál, csakhogy azzal a szabadságodat kellene feladnod.

hondamonda 2013.05.27. 08:59:53

@hackbard.celine: Igen, van, sot, eddig csak ilyen volt.
süti beállítások módosítása